Calendar ortodox 2019, 16 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi

calendar-ortodox-2019-16-iulie-sfantul-sfintit-mucenic-atinoghen.png

Calendar ortodox 2019, 16 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi
Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen
foto: doxologia.ro

Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi sunt prăznuiţi la data de 16 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi sunt între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 16 iulie.

Calendar ortodox 2019, 16 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi

Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen cu cei 10 ucenici ai săi au suferit în vremea cumplitei prigoane dezlănţuite de împăratul Diocleţian împotriva creştinilor. Când Filomarh a fost pus de împărat să stârpească pe cei ce se închină la Hristos din cetatea Sevastia, Armenia, o baie de sânge s-a dezlănţuit acolo. Atunci a aflat că episcop le este Atinoghen şi el îi păstoreşte pe creştini. Întâi i-au capturat pe  cei 10 ucenici cu care sfântul Atinoghen petrecea în post şi rugăciune la o mică mănăstire. El era plecat şi când s-a întors a găsit locaşul pustiit. Un trecător i-a spus ce s-a întâmplat  iar el a plecat spre Sevastia pentru a îl înfrunta pe Filomarh strigându-i că i-a jefuit biserica. A fost prins şi aruncat în temniţă alături de ucenicii săi pentru ca apoi să fie torturaţi şi ucişi pe rând, sfântul Atinoghen fiind lăsat la urmă. Atunci torţionarul l-a întrebat “unde este Hristosul al tău, de care zici că este Dumnezeu? Pentru ce n-a venit aici şi n-a izbăvit pe ucenicii tăi din mâinile mele?”. O voce s-a auzit din cer “îndrăz­neşte alesul Meu, Eu sunt cu tine; Eu sunt Dumnezeul tău, Cel ce te păzesc pe tine!" şi nu numai mucenicul a auzit ci toată lumea care era prezentă, soldaţi, torţionari şi chiar judecătorul, dar toţi l-au acuzat de vrăjitorie. În cele din urmă l-au ucis cu sabia în mănăstirea lui.

Conform sfântului părinte Vasile cel Mare, Sfântul Sfinţit Mucenic Atinoghen este autorul imnului Lumină Lină din rânduiala Vecerniei.

 Imnul “Lumină Lină”

"Lumină lină a sfintei slave a Tatălui ceresc, Celui fără de moarte, a Sfântului, Fericitului, Iisuse Hristoase, venind la apusul soarelui, vazând lumina cea de seară, lăudăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Dumnezeu; vrednic eşti în toată vremea a fi lăudat de glasuri cuvioase, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce dai viaţă, pentru aceasta lumea Te slăveste.“

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-lea

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţa răbdând până la sânge Sfinţite Mucenice Atinoghen, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Atinoghen, cu cei 10 ucenici ai săi

 Glasul al 4-ea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Urmând cuvântului Stăpânului, ca un păstor ales ţi-ai pus sufletul tău pentru oile lui Hristos, Sfinţite Mucenice Atinoghen; pentru aceasta, te lăudăm şi împreună cu tine, pe cei zece ucenici ai tăi, care, ocârmuindu-se cu frica lui Dumnezeu şi cu învăţătura ta, au pătimit. Pentru aceea, ca pe nişte bineplăcuţi v-a încununat pe voi Stăpânul cu dreapta cea începătoare de viaţă. Pe Care rugaţi-L pentru noi toţi.

La 16 iulie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Avudim;
 • Sfântul Mucenic Faust;
 • Sfântul Antioh, fratele Sfântului Mucenic Platon;
 • Cei 15.000 de sfinţi mucenici din Pisidia;
 • Sfinţii Părinţi care au participat la al IV-lea Sinod Ecumenic de la Calcedon.
Loading...

Citește și

 • Calendar ortodox 2019, august. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, Adormirea Maicii Domnului, 15 august

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna august, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele.

 • Calendar ortodox 2019, iulie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna iulie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. În ultima zi a lunii începe postul Adormirii Maicii Domnului.