Calendar ortodox 2019, 15 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Agapie şi cei şapte mucenici

calendar-ortodox-2019-15-martie-sfintii-mucenici-agapie-plisie-si-timolau.png

Sfinţii Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau
doxologia.ro

Sfântul Mucenic Agapie este prăznuit la data de 15 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Agapie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 15 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Mucenic Agapie şi cei şapte mucenici

Aceşti sfinţi mucenici şi-au câştigat coroanele biruinţei în vremea împărăţiei lui Diocleţian. Agapie era Din Gaza, Timolau din Balcicul de astăzi, Romil era ipodiacon în biserica din Diaspole, iar Plisie şi cei doi Alexandru erau din Egipt. Toţi au pătimit şi şi-au dat viaţa în numele lui Hristos în Cezareea Palestinei în vremea când Urban era guvernatorul provinciei şi îi prigonea pe creştini deja de doi ani, din porunca împăratului, iar păgânii veneau să asiste la chinuri ca la circ. Atunci a fost chinuit ucis în foc şi sfântul Timotei cel care este pomenit la 19 august, dar şi alt Mucenic Agapie care a fost chinuit împreună cu sfânta Tecla. La aceste chinuri au fost martori Alexandru, Plisie, Timolau, Romil, Dionisie şi încă un Alexandru şi după ce au fost matori la credinţa celor torturaţi şi ucişi s-au dus singuri în faţa guvernatorului Urban şi au cerut moartea declarându-se creştini. Urban a încercat să-i amăgească în fel şi chip să-i facă să se răzgândească, ba promiţându-le diverse recompense, ba chinuindu-i în fel şi chip. Sfântul Agapie care înduras multe pentru că-l mărturisea pe Hristos neabătut şi servitorul lui credincios, Dionisie Egipteanul s-a alăturat celor şase, iar Urban şi călăii lui nu pridideau în a-i chinui în fel şi chip, iar când au văzut că nu au nici o şansă să-i facă să se închine la idoli i-au tăiat cu sabia. Aşa şi-au câştigat coroanele iruinţei muceniceşti şi biserica se bucură de ei în ceruri.

Troparul Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau şi cei împreună cu dânşii

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Agapie, Plisie şi Timolau şi cei împreună cu dânşii

Glasul al 8-lea

Înviat-ai din morţi viața tuturor şi înger luminat femeilor a strigat: Părăsiţi-vă de lacrimi, apostolilor binevestiţi, strigaţi lăudând că a înviat Hristos Domnul, Carele a binevoit a mântui ca un Dumnezeu neamul omenesc.

Ceată cea cu numărul de şapte a sfinţilor mucenici, tare aţi pătimit pentru Preasfânta Treime Cea Dumnezeiască şi cu harul aţi pierdut mulţimile vrăjmaşilor celor de gând şi v-aţi împreu­nat, prin Duhul, cu mulţimea Puterilor celor Cereşti. Cu ale voastre rugăciuni să Se milostivească spre noi Iubitorul de oameni.

La 15 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Apostol Aristobul, episcopul Britaniei;
  • Sfântul Mucenic Nicandru din Egipt;
  • Sfântul Mucenic Manuil Criteanul.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1