Calendar ortodox 2019, 15 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

calendar-ortodox-2019-15-mai-sf-iacob-putneanul.png

Calendar ortodox 2019, 15 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei
foto: doxologia.ro

Sfântul Iacob Putneanul este prăznuit la data de 15 mai în calendarul ortodox. Sfântul Iacob Putneanul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 15 mai. Dezlegare la peşte.

Calendar ortodox 2019, 15 mai. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Iacob Putneanul s-a născut în nordul Moldovei, la 20 ianuarie 1719 într-o familie credincioasă. Aproape toată familia sa va intra în cinul monahal. Părinţii se vor călugării lund numele de Mariana şi Adrian, o soră a devenit monahia Pelaghia iar un frate Ioil monahul. O altă suă a lui Iacob, Maria, s-a căsătorit dar soţul ei va deveni peste ani monahul Misail de la Schitul Doljeşti. Afântul Iacob a intrat frate la mănăsirea Putna la numai 12 ani unde a învăţat în mod desăvârşit ce înseamnă acultarea punând bazele sfântului mitropolit ce va deveni. În 1736, la numai 17 ani a fost hirotonit ieromonah de către Mitropolitul Antonie. Sfântul Iacob şi-a umplut de dragostea pentru Hristos şi de râvnă într-u dobândirea unirii cu Dumnezeu. La 25 de ani este ales egumenul mănăstirii Putna şi pentru că renumele său depăşa cu mul zidurile mănăstirii, doar un an mai târziu este ales Episcop de Rădăuţi. Sfântul Iacob s-a implicat în organizarea şcolilor pentru copii implicându-se în găsirea de dascăli potriviţi pentru şcolile din episcopie. A continuat opera Sfâtului Mitropolit Dososfei ajutând şi susţinând traducerea cărţilor de cult în limba română. A fost una din vocile care au susţinut desfiinţarea veciniei, echivalentul iobăgiei în Moldova.

În anul 1750, trebuia ales un nou mitropolit al Moldovei iar cutuma bisericiească cerea ca episcopul de Roman să primească această cinste. Episcopul Ioanichie, cunoscându-l bine ep Iacob, a renunţat la această cinste văzând că el este cel ales de Dumnezeu pentru această cinste. A fost mitropolit 10 ani şi a avut o intensă şi rodnică activitate socială nu numai pastorală, a promovat cultura românească a susţinut tiparul şi a avizat şi supravegheat traducerea de cărţi.

Troparul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

 Glasul al 3-lea

Grija cea lumească lepădând şi viaţa pustnicească trăind, ca un bun păstor turma cea cuvântătoare a Moldovei ai păzit, pentru aceasta cu îngerii în ceruri te veseleşti, Sfinte Ierarhe Iacob, Arhiereul lui Hristos, roagă-te pentru sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei

Condac, glasul al 4-lea

 Cu fapte bune şi cu virtuţi împodobindu-te, Sfinte Ierarhe Iacob, dascăl iscusit al credincioşilor te-ai arătat şi înnoitor al mănăstirii Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Sfânt te-ai învrednicit. Pentru aceasta, Hristos te-a preamărit în ceruri, unde te rogi neîncetat pentru sufletele noastre.

La 15 mai în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare; 
  • Sfântul Mucenic Halvard Norvegianul; 
  • Sfântul Cuvios Ahile, episcopul Larisei;
  • Sfântul Cuvios Varvar, izvorâtorul de mir.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, aprilie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii mai este Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

  • Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1