Calendar ortodox 2019, 14 octombrie. Sfinţii zilei. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași

Ultima actualizare:

    Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iașiicoană de Gabriel Toma Chituc
Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iașiicoană de Gabriel Toma Chituc

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este prăznuită la data de 14 octombrie în calendarul ortodox. Sfânta Cuvioasă Parascheva este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 14 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a trăit în cetatea Epivata, undeva la început secolului al 11-lea. Ea a fost crescută în post şi rugăciune de către părinţii săi care erau creştini şi au învăţat-o toată fapta bună. Ea şi-a închinat viaţa lui Hristos aşa cum o făcuse şi fratele ei care va ajunge episcop. După ce s-au prăpădit părinţii ei ea a vândut toată averea, a împărţit-o săracilor şi a plecat la Ierusalim, unde a intrat într-o mănăstire din pustiul Iordanului şi unde avea ochii mereu plini de lacrimi abandonând cu totul “cele lumeşti”. Într-o zi a primit de la un înger vestea de a se întoarce în cetatea natală, la Epivata (astăzi, Selimpașa, în partea europeană a Turciei) unde trebuia să-şi lase muritorul trup. După multe nevoinţe ea a trecut la Domnul neştiută de nimeni şi a fost îngropată fără a se şti cine este.  Un creştin a vrut să îngroape trupul unui marinar pe care-l găsise înecat pe ţărm chiar pe locul unde se aflau sfintele moaşte ale Paraschievei, pe care le-a găsit răspândind miros nemaintâlnit de frumos. Cinstitul trup a fost adus la Iaşi cu mare cinste de către credinciosul domnitor Vasile Lupu şi l-a aşezat în biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi. Mai târziu cinstitele moaşte au fost mutate de către mitropolitul Iosif Naniescu la Catedrala mitropolitană unde se află şi astăzi la închinare.

Troparul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi

 Glasul al 8-lea

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Parascheva, duhul tău.

Condacul Sfintei Cuvioase Parascheva

 Glasul al 2-lea

Cele de sus căutând de tot necazul ne izbăvim, de Dumnezeu Născătoare.

Cu multă postire trupul subțiindu-ți, ți-ai ridicat mintea către Dumnezeu și viață netrupească în trup ai viețuit, pururea po­me­nită Parascheva, lepădând materialnica tul­bu­ra­re, pentru aceasta acum te veselești cu ce­tele îngerești.

 La 14 octombrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Nazarie, Protasie, Ghervasie şi Chelsie;
  • Sfântul Mucenic Silvan;
  • Sfântul Mucenic Petru Avselamul;
  • Sfântul Eftimie şi cei patruzeci de sfinţi mucenici din Egipt şi Palestina.
image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net