Calendar ortodox 2019, 14 iulie. Sfinţii zilei. Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Ultima actualizare:

    Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritulfoto: doxologia.ro
Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritulfoto: doxologia.ro

Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul este prăznuit la data de 14 iulie în calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 14 iulie.

Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în insula Naxos din arhipeleagul Ciclade într-o familie de credincioşi, cu frică de Duemnezeu, care i-au dat la botez numele de Nicolae. Mama s-a sfârşit din viaţă pe când era călugăriţă. Părinţii săi l-au încredinţat preotului satului pentru a îl învăţa carte iar el, copil fiind în loc să se lăture jocurilor gălăgioase ale celorlaţi copii prefera să stea retras şi să citească. Dumnezeu îl dăruise nu numai cu o inteligenţă deosebită ci şi cu o memorie remarcabilă. La 16 ani a mers la Smirna şi a intrat ucenic al lui Ierotei. S-a întors în Naxos datorită prigoanei turceşti unde i-a întâlnt pe călugării Grigorie, Nifon şi Arsenie care fuseseră alungaţi din Sfântul Munte pentru că susţineau că nu se pot face parastase duminica, fiind ziua învierii Domnului. La 26 de ani ai intrat în obştea mănăstirii Dionisiu şi a fost tuns la monahism cu numele de Nicodim. Curând a devenit un model pentru ceilalţi căluări pentru râvna sa în rugăciune, pentru smerenie şi nevoinţă. La rugămintea Sfântul Macarie din Corint a pregătit pentru tipar Filoacalia. A vrut să i se alăture sfântului Paisie de la Neamţ dar o furtună pe mare l-a întors din drum. A rămas în sfântul munte unde a pregătit şi redactat "Manualul duhovnicului" care este şi astăzi folosit în biserica greacă. A redactat o antologie a Sfintelor Canoane, dar aceasta a fost modificată de ieromonahul grec Teodoret, aflat în România, iar când sfântul a auzit a scris: “Era mai bine să mă fi lovit direct în inimă cu o sabie, decât să se adauge sau să se retragă ceva din această carte". Cartea a fost tipărită la Leipzig în anul 1800 iar în anul 1844 a apărut în limba română la mănăstirea Neamţ. A redactat operele complete ale Sfântului Grigorie Palama, dar manuscrisul său a fost distrus la Viena. A trecut la Domnul la 14 iulie 1809 şia fost canonizat la 31 mai 1955.

Rugăciunea pentru răbdare a Sfântului Cuvios Nicodim Aghioritul

O, Dumnezeul meu, când se va înarma inima mea cu arma răbdării? Când voi trece prin ispită fără a-mi tulbura inima, ca să dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinți ce mă faceţi asemenea Domnului meu Iisus, cel ce a pătimit pentru mine! O, Iisuse, singura viaţă a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni între mii de suferinţe pentru mărirea ta? Voi fi fericit, dacă în mijlocul focului necazurilor mă voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari!

La 14 iulie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Apostol Achila;
  • Sfântul Mucenic Just;
  • Sfântul Cuvios Onisim, făcătorul de minuni;
  • Sfântul Ilarie;
  • Sfântul Mucenic Petru cel Nou;
  • Sfântul Mucenic Iraclie.
image
image
image
image
image
image
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net