Calendar ortodox 2019, 13 martie. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului

calendar-ortodox-2019-13-martie-sf-ier-nichifor-patriarhul-constantinopolului.jpg

Calendar ortodox 2019, 13 martie. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului
Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolelui
doxologia.ro

Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului este prăznuită la data de 13 martie în Calendarul ortodox. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului este cinstită de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 13 martie. Zi de post.

Calendar ortodox 2019, 13 martie. Sfinţii zilei. Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nichifor Patriarhul Constantinopolului

Sfântul Nechifor Patriarhul Constantinopolelui a fost alungat din scaunul său de urâtul împărat Leon Armeanul (813-820), care căzuse în erezia iconoclastă. Chiar dacă Sfântul Sinod al VIII-lea stabilise cinstirea icoanelor şi aruncse anatema asupra ereticilor la 787, nu a trecut mult timp şi diavolul şi-a ridicat din nou capul.

Marele arhiereu al lui Dumnezeu, Sfântul Nechifor, a fost exilat în insula Proconis unde a pretrecut 13 ani. În drumul să cu corabia pe lângă ţărmul unde sfântul Teofan Mărturisitorul îşi avea mănăstirea acesta a văzut cu mintea că trecea patriarhul şi a cerut cărbuni aprinşi, a pus tămâie şi a aprins lumânarea, iar când ucenicii l-au întrebat la cine se roagă a răspuns: Trece sfinţitul patriarh Nechifor surghinuit pentru dreapta lui credinţă şi pentru el am aprins lumânarea să-i dăm cinstea cuvenită. Iar Nechifor a văzut şi el acelaşi duh şi a îngenunchiat pe corabia lui şi s-a închinat dând binecuvântare iar însoţitorii lui l-au întrebat pe cine binecuvântează, iar el a răspuns: Uite, Teofan Mărturisitorul sin locul sfânt unde se nevoieşte s-a închinat nou şi a ars tămâie şi a aprins lumânare pentru noi. Pe el l-am binecuvântat pentru că în curând va pătimi alături de noi, ceea ce s-a şi întâmplat.

După ce a pierit cu sunet Leon Armeanul şi după el Mihail Valvos (820-829), şi fiul lui Teofil (829-842), după ce dreptcredincioasa împărăteasă Teodora a luat tronul împreună cu fiul ei, au pus patriarh pe Metodie care a întors împărăţia la buna credinţă. Patriarhul Metodie a rugat-o pe împărăteasa Teodora să-i îngăduie a aduce moaştele sfântului patriarh Nechifor acasă aşa cum şi evreii au adus acasă moştele lui Iosif din Egipt.

Când patruarhul Metodie împreună cu suita de preoţi şi călugări au ajuns la biserica lui Sfântului Mucenic Teodor au găsit trupul întreg cu totul, fără urmă de putrezire şi răspândim mireasmă plăcut mirositoare deşi trecuseră 19 ani de la punerea în mormânt.

Presfinţitul Metodie a ridicat de la pământ moaştele sfântului, le-a pus în racla cea nouă şi cu cântări de psalmi şi rugăciuni de slavă lui Dumnezeu le-au dus pe corabie şi repede au ajuns în cetatea împărătească. Au făcut slujbă mare în biserica Sfânta Sofia acolo de unde a fost alungat apoi au dus cinstitul trup în biserica tuturor apostolilor unde le-au pus cu cinste.

Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condac la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Ceata patriarhilor, cu laude şi cu cântări, cinsteşte sfinţită pomenirea ta, Sfinte Părinte Nichifor. Că la pristăvirea ta a primit sufletul tău, mărite. Pentru aceasta, Cinstita Biserică, mărindu-te pe tine, laudă pe Hristos Împăra­tul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

La 13 martie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici African, Publiu şi Terentiu;
  • Sfântul Aviv din Ermupolis;
  • Sfânta Muceniţă Cristina din Persia;
  • Sfântul Sfinţit Mucenic Publiu, episcopul Atenei.
  • Sfânta Ipomoni.

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna aprilie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii aprilie sunt Intrarea Domnului în Biserică - Floriile, Învierea Domnului – Sfintele Paşti şi sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1