Calendar ortodox 2019, 12 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Tatiana, diaconiţa

calendar-ortodox-2019-12-ianuarie-tatiana-diaconita-doxologia.jpg

Calendar ortodox 2018, 12 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfânta Muceniţă Tatiana, diaconiţa
Sfânta Muceniţă Tatiana, diaconiţa
doxologia.ro

Sfânta Muceniţă este prăznuită la data de 12 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Tatiana este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 12 ianuarie.

Calendar ortodox 2019, 12 ianuarie. Sfânta Muceniţă Tatiana

Sfânta Tatiana s-a născut în Cetatea Romei din părinţi foarte bogaţi care păstrau credinţa în taină întrucât la vremea aia era prigoană mare împotriva creştinilor. Ei şi-au crescut fiica cu frică de Dumnezeu şi bunăcuviinţă, dându-i spre citire şi cărţile dumnezeieşti. Deşi avea vârsta pentru mărătiş, Sfânta Tatiana se îndeletnice ziua şi noaptea cu rugăciunea şi postul şi îşi petrecea vremea în feciorie şi curăţie. Pentru că împăratul era minor alţii conduceau ţara iar aceşti dregători îi prigoneau pe creştini. Într-o zi Sfântat Tatiana, diaconiţa Romei a fost prnsă de păgâni şi dusă la templul lui Apollo ca să se închine. Ea s-a rugat lui Hristos şi templul s-a prăbuşit, statuia lui Apolo s-a sfărâmat şi pe mulţi din cei ce erau de faţă i-a omorât. Atunci au dus-o  la judecată, au bătut-o şi i-au scos ochii. Cei care o băteau sufereau şi mai tare decât ea pentru că se ruga la Dumnezeu pentru ei de au ajuns să-l roage pe judecători să nu o mai bată pentru că era prea obositor pentru ei, apoi au văzut o lumină mare şi patru îngeri care stăteau în jurul ei şi au căzut la pământ cerând iertare şi îndurare. Cei opt chinuitori s-au botezat cu sângele lor pentru că l-au mărturisit pe Hristos şi au fost torturaţi şi decapitaţi.

Când au dus-o din nou la judecător era fără nici o rană şi avea ochii veseli că nici un chin nu o putea face să jertfească idolilor. Iar au suspus-o la bătăi şi cu cât o băteau mai tare cu atât erau chinuitorii mai bătuţi, încât nouă dintre ei au murit iar ceilalţi abia mai respirau, doar sfânta se ruga în chinuri cu ochii la Hristos. Au tăiat-ocu bricele şi din rănile ei curge lapte şi o aromă plăcută se răspândise peste tot. Pentru că ziua a trecut au aruuncat-o din nou în temniţă de unde a doua zi au scos-o şi mai sănătoasă şi mai strălucitoare decât înainte pentu că îşi petrecuse noaptea cu îngerii, cântând şi rugându-se.

Au vrut să o ducă la templul lui Artemis dar ea şi-a făcut o cruce mare şi foc s-a coborât din cer şi a ars şi templul, şi slujitorii templului şi idolul dinăuntru. Au supus-o din nou la chinuri inimaginabile până seara dar noaptea veneau îngerii şi petreceau împreuă cu ea pentru ca dimineaţa să fie întreagă şi strălucitoare. Au încercat să o dea de mâncare la un leu înfricoşător iar leul se gudura ca un pisoi la picioarele ei. Unul din dregători a încercat să se apropie dar leul îndată l-a înşfăcat şi l-a mâncat. Apoi s-au gândit să-i taie părul pentru că cineva a zis că în cosiţele ei frumoase stă puterea ei. I-au tăiat părul şi mult au chinuit-o apoi au închis-o în templul lui Jupiter, pentru că, credeau ei, fără păr nu avea nici o putere. După două zile au venit cu jertfă şi au găsit-o pe sfânta veselindu-se iar idolul lor era mici fărâme împrăştiat peste tot. Ne ştiind ce să mai facă au hotărât să-i taie capul şi ei, dar şi tatălui ei pe care-l dovediseră a fi creştin. Împreună au primit cununa muceniciei murind penrt Hristos.

Troparul Sfintei Muceniţe Tatiana, diaconiţa Glasul 4

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Tatiana, strigă cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție. Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Condacul Sfintei Muceniţe Tatiana, diaconiţa Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii...

Luminat-ai strălucit întru pătimirea ta, răbdătoare de chinuri, ceea ce te-ai înroşit în sângiurile tale şi ca o frumoasă porumbiţă, către cer ai zburat, Sfântă Muceniţă Tatiana. Roagă-te deci pentru cei ce pururea te cinstesc pe tine.

La 12 ianuarie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Mucenic Petru Avesalonitul;
 • Sfântul Mucenic Mertie;
 • Cuviosul Ilie, facatorul de minuni;
 • Opt sfinti mucenici din Niceea;
 • Sfânta Muceniţă Eutasia;
 • Sfântul Mucenic Teodor al Evhaitelor;
 • Cuvioasa Teodosia din Alexandria;
 • Sfântul Mucenic Alexandru.

La 12 ianuarie în calendarul ortodox 2019 se face cinstirea

 • Icoanei Maicii Domnului “Cea care alăptează” - Galaktotrofousa
 • Icoanei Maicii Domnului “Imnul acatist”
Loading...

Citește și

 • calendar-ortodox-2019-ianuarie-Calendar ortodox 2019, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

 • Calendar ortodox 2018, 6 decembrie Sfântul Ierarh Nicolae

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna decembrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna decembrie are este bogată în religioase importante: Sfântul Ierarh Nicolae, Naşterea Domnului – Crăciunul, Soborul Micii Domnului, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul arhidiacon Ştefan.