Calendar ortodox 2019, 12 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Meletie, ocrotitorul surzilor

Sfântul Ierarh Meletie este prăznuit la data de 12 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Meletie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 12 februarie.

Calendar ortodox 2019, 12 februarie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Meletie

Sfântul Ierarh Meletie s-a născut pe meleagurile Armeniei, din părinţi creştini şi a deprins toată învăţătura şi dogmele creştineşti. El a avut o viaţă îmbunătăţită şi a arătat dragoste înfocată şi curată către Dumnezeu şi către aproapele. El a fost forţat de credincioşi să accepte scaunul de episcop al Sevastiei, mai apoi pe cel din Veria Siriei şi a ajuns arhiereu al Antohiei în timpul lui Constantin al II-lea. A fost contemporan cu sfinţii trei ierarhi şi a luptat cu râvnă împotriva ereziei Ariene. De trei ori a fost îndepărtat de uneltirile ereticilor din scaunul arhieresc şi exilat dar a fost adus înapoi de dragostea celor pe care-i păstorea. Pe vremea când era episcop în scaunul Antiohiei, l-a hirotonisit diacon pe sfântul Vasile cel Mare, iar pe Sfântul Ioan Gură de Aur l-a botezat şi mai apoi a scris şi cuvât de laudă către dânsul.

A participat la ce-l de-al doilea sobor Ecumenic, de la Constantinopol şi când explica ereticilor dogma sfintei treimi, din cele trei degete împreunate a ieşit fulger de foc şi a strigat "Că trei ipostasuri înţelegem, însă numai despre o fiinţă vorbim". Ereticii s-au ruşinat iar drept credincioilor li s-a întărit credinţa. A susţinut pe Grigorie de Nazianz în scaunul patriarhiei de Constantinopol.

După sinod a adormit întru Domnul şi mulţi l-au plâns inclusiv împăratul.

Trupul lui fost dus cu cinste în Antiohia unde a fost înmormântat alături de sfântul Mucenic Vavila pentru apărarea cetăţii şi slava lui Hristos, dumnezeul nostru.

Sfântul ierarh Meletie este ocrotitorul persoanelor cu deficiențe auditive iar Comunitatea Surzilor își sărbătorește astăzi patronul spiritual.

Troparul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Meletie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei celei Mari

Glasul 2

Cu curgerea sângelui tău adăpându-se Biserica lui Hristos, odrăsleşte din Dumnezeiasca sămânţă dogma pe care o avem de la părinţi, cuvioase.

Cu obiceiurile Ortodoxiei împodobindu-te, te-ai arătat ocrotitor şi apărător al Bisericii, Sfinte Preafericite Meletie, luminând marginile cu învăţăturile, luminătorule preastrălucit al Bisericii.

La 12 februarie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Ierarh Alexie, Mitropolitul Moscovei si al Intregii Rusii
 • Preacuvioasa Maria;
 • Părintele nostru Antonie, arhiepiscopul Constantinopolului;
 • Sfinţii Satornic şi Plutin;
 • Sfântul Mucenic Hristea.
Loading...

Citește și

 • calendar-ortodox-2019-ianuarie-Calendar ortodox 2019, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

 • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1