Calendar ortodox 2019, 11 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Mina

calendar-ortodox-2019-11-noiembrie-sfantul-mina_icoana_de_mihai_coman.jpg

Calendar ortodox 2019, 11 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Mina
Sfântul Mare Mucenic Mina
icoană de Mihai Coman

Sfântul Mina este prăznuit la data de 11 noiembrie în Calendarul ortodox. , Mina este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 11 noiembrie.

Calendar ortodox 2019, 11 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Mare Mucenic Mina

Sfântul Mina a fost creştin, de origine egipteană şi ostaş în oastea împăraţilor Diocleţia şi Maximian care au dat ordin să fie torturaţi şi ucişi toţi creştinii care nu se închină idolilor. Mina se afla sub solda tribunului Fermilian şi văzând ce se întâmplă a renunţat la simbrie şi a plecat în munte, în pustie preferând compania fiarelor decât a oamenilor care se închină la idoli. El pribegea de colo-colo, postind şi rugându-se adevăratului Dumnezeu iar când găsea oameni drepţi şi buni îi învăţa Legea Domnului. Într-o zi se pregătea o serbare mare idolilor în cetatea Cotuanului şi acolo făceau jocuri, curse de cai şi lupte spre cinstirea zeilor necuraţi la care participa aproape toată suflarea din cetate. Auzind de acele jocuri Sfântul Mina a fost cuprins de râvnă, a lăsat munţii şi pustietatea, a venit în oraş şi a început să-l vestească pe Hristos. Guvernatorul l-a aruncat în închisoare şi a doua zi la chemat la judecată şi i-a cerut să renunţe la credinţă. Sfântul Mina nu numai că l-a refuzat ci l-a şi certat pentru îndrăzneala lui. Văzând îndărătnicia sfântului l-a torturat cu cele mai rele chinuri pe care le-a putut imagina, l-a decapitat iar trupul l-a aruncat în foc. Creştinii au căutat în resturile focului, au luat ce nu arsese din sfânt, le-au uns cu uleiuri aromate şi le-au cinstit. Mai târziu au ridicat biserică în numele lui şi multe minuni s-au săvârşit  în ea.

Troparul Sfântului Mare Mucenic Mina

Mucenicul Tău, Doamne, Mina întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a luat de la Tine, Dumnezeul nostru, că având puterea Ta, pe chinuitori a învins, zdrobit-a și ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Mare Mucenic Mina Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Din oastea cea vremelnică te-a răpit şi părtaş celei nestricăcioase te-a arătat pe tine, purtătorule de chinuri, Sfinte Mare Mucenice Mina, Hristos Dumnezeul nostru, Cel Ce este pentru toţi mucenicii cunună nestricăcioasă.

La 11 noiembrie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

 • Sfântul Ştefan de Decani, regele Serbiei;
 • Sfântul Mucenic Victor;
 • Sfântul Mucenic Vichentie;
 • Sfânta Muceniţă Ştefanida;
 • Sfântul Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.
Loading...

Citește și

 • Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna noiembrie

  Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna noiembrie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna noiembrie are trei sărbători religioase importante: Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Odovania sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.

 • Calendar ortodox 2019, 9 noiembrie. Sfinții zilei: Sfântul Nectarie Taumaturgul

  Sfântul Nectarie Taumaturgul vindecătorul de cancer este prăznuit la data de 9 noiembrie în Calendarul ortodox. Sfântul Nectarie este între sfinții zilei, cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 9 noiembrie. Zi de post.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1