Calendar ortodox 2020, 11 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

calendar-ortodox-2020-11-martie-sfantul-sofronie-ierusalim.png

Calendar ortodox 2019, 11 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului
Sfântul Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului
foto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Sofronie este prăznuit la data de 11 martie în Calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Sofronie este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 11 martie

Calendar ortodox 2020, 11 martie. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Sofronie

Sfântul Ierarh Sofronie s-a născut în Damasc iar părinţii lui au fost Plintor şi Mira, creştini dreptcredincioşi şi încă de tânăr a dus o viaţă curată şi plină de înţelepciune duhovnicească. El s-a deprins şi cu înţelepciunea cea de afară şi şi-a câştigat şi renume de preaînţelept. El a mers la Ierusalim şi după ce a trecut pe la câteva mănăstiri a intrat în viaţa de obşte a marelui Teodosie. Acolo a intrat ucenic la monahul Ioan, bărbat îmbunătăţit şi iscusit în înţelepciunea duhovnicească şi în cea dinafară şi îi urma aşa cu fiul îşi urmează tatăl, şi nu i-a fost numai ucenic ci şi prieten şi tovarăş de călătorii şi de nevoinţe. Ioan şi Sofronie au părăsit Palestina de frica perşilor care năvăliseră care au cucerit Ierusalimul şi au luat Sfânta Cruce pe care fusese răstignit Hristos şi pe patriarh şi 14 ani au stat în robie. În timpul ăsta Ioan şi Sofronie se nevoia în Antiohia unde au întocmit cartea ce se numeşte Limonariu, dar nici acolo nu au găsit liniştea pentru că războaiele persane i-a ajuns din urmă iar ei s-au refugiat în Egipt. Deşi până atunci trăie ca un călugăr Sfântul Sofronie abia în Egipt a fost tuns la monahism de către mentorului Ioan. S-au împrietenit cu Sfântul Ioan Milostivul iar Sfinţii Chir şi Ioan, doctori fără de arginţi l-au vindecat pe Sofronie când acesta fusese lovit de o boală care îi luase vederea. Au fost nevoiţi să plece şi din Egipt, şi s-au stâns mai mulţi lund calea Constantinopolului împreună cu Ioan cel Milostiv care era patriarhul Alexandriei. Acesta a murit pe drum în cetatea Amatunta iar ei au plecat spre Roma împreună cu 12 fraţi. După 14 ani a fost adus din robie lemnul Sfintei Cruci şi patriarhul Zaharia , însuşi împăratul Heraclie a cărat crucea pe străzile ierusalimului stabilind sărbătoarea de la 14 septembrie. Acelaşi Împărat va lua Sfânta Cruce şi o va duce la Constantinopol pentru că Ierusalimul va fi din nou cucerit de perşi. Sfântul Sofronie a scris împotriva ereziei monotelite a scris cuvinte multe şi de folos bisericii lui Hristos, dar tot de la el avem scrisă viaţa Mariei Egipteanca care a fost precum îngerii pustiului şi mai presus de firea omenească. A negociat cu Omar împăratul osmanlâilor dar acela l-a minţit cu vorbe dulci şi s-a dovedit a fi lup în blană de oaie. Când musulmanii au cucerit Ierusalimul creştinătatea s-a strâmtorat şi multe strâmbătăţi au început să se facă creştinilor. Sfântul Sofronie se tânguia şi se ruga la Dumnezeu pentru a nu-l lăsa să vadă pângărirea sfintelor locuri, şi-a săvârşit viaţa şi a trecut de la Ierusalimul pământesc, cel plin de lacrimi, la cel din cer, plin de fericire, unde sălăşuiesc toţi cei ce se veselesc întru Iisus Hristos, Domnul nostru.

Troparul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

 Glasul al 4-lea

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Sofronie, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Sofronie, Patriarhul Ierusalimului

 Glasul al 8-lea

Apărătoare Doamnă, pentru biruinţa, mulţumiri, izbăvindu-ne din nevoi, aducem ţie, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, ca ceea ce ai stăpânire nebiruită, slobozeşte-ne din toate nevoile, ca să strigăm ţie: Bucură-te, Mireasă, pururea Fecioară!
De râvna cea Dumnezeiască fiind pus în mişcare şi lărgind gura Poruncilor celor adevărate, temeliile Bisericii după Lege le-ai aşezat; şi cuvinte preaînţelepte dând călugărilor celor ce se aflau acolo, te-ai arătat lumii preaînţelepte între patriarhii Ierusalimului, Sfinte Ierarhe Sofronie. Prin care, îndreptându-ne, strigăm ţie: bucură-te, lauda cea luminoasă a credincioşilor!

La 11 martie  în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Alexie de la Goloseev;
  • Sfânta Teodora, împărateasa Artei;
  • Sfântul Cuvios Pion, preotul din Smirna;
  • Sfântul Cuvios Gheorghe cel Nou;
  • Sfinţii Mucenici Trofim şi Talu;
  • Aducerea moaştelor Sfântului Mucenic Epimah în Constantinopol.
Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1