Calendar ortodox 2019, 11 august. Sfinţii zilei. Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

Ultima actualizare:

    Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro
Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopoluluifoto: doxologia.ro

Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului este prăznuit la data de 11 august în calendarul ortodox. Sfântul Ierarh Nifon este între sfinţii zilei cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 11 august. Zi de post.

Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în Peloponez în prima jumătate a secolului al 15-lea şi a primit la botez numele de Nicolae. El îşi petrecea vremea citind învăţăturile bune şi pildele folositoare pentru suflet. A intrat la mănăstire şi a fost tuns la monahism unde a primit numele de Nifon şi se ostenea cu toate nevoinţele cele monahiceşti. Nu a spus niciodată o vorbă fără rost, nu a râs niciodată, citea cărţile bisericeşti cu ochii în lacrimi şi nu grăia nimic fără binecuvântarea părintelui său. în anul 1483 este numit arhiereu al Tesalonicului şi după numai trei ani ajunge patriarh al Constantinopolelui. Este înlăturat de Sultanul Baiazid al II-lea şi sidică un schit în Bulgaria de astăzi unde se nevoieşte până în anul 1496 când este chemat din nou în scaunul patriarhal, dar nu stă mult pentru că va fi exilat la Adrianopole. Aici îl cunoaşte pe domnul Ţării Româneşti, Radu cel Mare, care îl va chema în ţară pentru a organiza biserica. Relaţia dintre cei doi se strică în momentul în care Radu consimte la o însoţire blestemată între sora lui şi un boier moldovean căsătorit, iar sfântul Nifon se retrage la Sfântul Munte la mănăstirea Vatoped şi mai apoi la Dionisiu unde îşi va da duhul.

Neagoe Basarab aduce moaştele sfântului în Ţara Românească, pentru a obţine iertarea sfântului către Radu Vodă. Domnitorul înapoiază moaştele în raclă nouă de argint poleit cu aur şi pietre scumpe iar monahii, în semn de mulţumire îi dăruiesc domnitorului capul şi mâna dreaptă a sfântului Nifon. Moaştele au fost depuse la Curtea de Argeş iar în 1949 au fost mutate la Biserica Sf. Dumitru, catedrala mitropoliei Craiovei.

Sfâtul Nifon este primul sfânt canonizat pe pământ românesc, în anul 1517, în vremea domniei Sfântului Neagoe Basarab.

Troparul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul al 4-lea

Cu faptele dreptei credinţe strălucind toată Biserica ai luminat, însoţindu-te cu smerenia cea dătătoare de înălţare, tu, cinstea cea mărită a celor două sfinte locaşuri, podoaba şi înfrumuseţarea patriarhilor, Mărite Ierarhe Nifon. Iar acum umple de dumnezeieşti daruri pe cei ce cu credinţă te măresc pe tine.

Condacul Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

 Glasul al 4-lea

Cel ce Te-ai înălţat pre Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruieşte-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleşte cu puterea Ta pre binecredincioşii creştini, dăruindu-le lor biruinţă asupra celor potrivnici, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruinţă.

Pomenirea nevoinţelor tale cea strălucită şi de lumină purtătoare, răsărind în chip luminat, veseleşte, părinte, sufletele tuturor celor binecredincioşi; iar atingerea de sfintele tale moaşte îndulceşte simţirile lor, îndulcindu-le. Pentru aceasta, după cuviinţă te mărim, înţelepte Ierarhe Nifon, de Dumnezeu cugetătorule, părintele nostru.

La 11 august în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Mare Mucenic Evplu, arhidiaconul;
  • Sfinţirea Bisericii Eleusa;
  • Icoana nefăcută de mână a Domnului nostru Iisus Hristos;
  • Sfinţii Mucenici: Neofit, Zinon, Gaie, Marcu, Macarie şi Gaian.
image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net