Calendar ortodox 2019, 10 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent

calendar-ortodox-2019-10-martie-sfantul-mucenic-codrat.png

Calendar ortodox 2019, 10 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent
Sfântul Mucenic Codrat
doxologia.ro

Sfinţii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent sunt prăznuiţi la data de 10 martie în Calendarul ortodox. Sfinţii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie, Pavel, Anecton şi Crescent sunt între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 10 martie. Lăsatul secului la brânză.

Calendar ortodox 2019, 10 martie. Sfinţii zilei. Sfinţii Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie şi al celor împreună cu dânşii

Sfântul Mucenic Codrat s-a născut în vremea cumplitelor prigoane înfăptuite de păgâni în vremea împăraţilor Deciu şi Valerian. O femeie creştină pe nume Rufina din cetatea Corint a luat drumul pustiului în speranţa că va scăpa de chinurile urmăritorilor pentru a putea da naştere pruncului pe care îl purta în pântece.

Ea se ferea de toată lumea şi se ascundea rătăcind prn locuri neumblate de picior omenesc. Aşa s-a făcut că i-a venit sorocul şi a dat naştere unui băiat, numai că după naşterea grea ea a trăit puţine zile şi a murit lăsând pruncul în voia lui Dumnezeu. Cel care dă hrană la tot trupul şi-a deschis mâna sa care satură pe tot cel viu şi nu a trecut cu vederea pe orfanul pierdut în pustie. Dumnezeu s-a făcut astfel tată şi mamă iar micul copil a fost hrănit cu mierea şi polen şi adăpat cu roua de pe frunze până s-a făcut suficient de mare şi de puternic pentru a se putea hrăni singur cu plantele din pustie.  A trăit ca sfântul Ioan Botezătorul până a fost găsit de nişte oameni credincioşi care l-au dus în cetate şi a învăţat carte, iar cu darul lui Dumnezeu vindeca toate bolile oamenilor care-l căutau. Crescut în pustie nu a putut să suporte prea mult gâlceava oraşului aşa că a luat iar drumul pustiului unde a stat până la bătrâneţe. Cei care aveau dragoste pentru Hristos şi pentru învăţăturile cele duhovniceşti ale Sfântului Codrat îl căutau pentru a îi fi aproape. Ciprian, Dionisie, Anecton, Pavel şi Crescent i-au fost alături ca prieteni şi au pătimit împreună cu el pentru Hristos Dumnezeu.

Ei au fost capturaţi de Iason, supusă slugă a lui Deciu care i-a judecat şi deşi era uimit de înţelepciunea lui Codrat nu voia să creadă adevărul şi i-a bătut şi torturat, i-a ars în foc iar ei îndurau bărbăteşte totul fără să se lase biruiţi.

Au fost scoşi din cetate şi tăiaţi cu sabia iar din pământul îmbibat cu sânge a îzvorât izvor de apă curată şi limpede spre amintirea veşnică a mucenicilor lui Dumnezeu.

După ei şi alţi creştini au fost daţi morţii. Un alt Dionisie a fost tăiat cu sabia, Victorin, Victor şi Nichifor au fost zdrobiţi într-o piuă de piatră, lui Claudie i-au tăiat mânile şi picioarele, Dodor a fost aruncat în foc, Serapion a fost decapitat, Păpie a fost înecat în mare ca şi Leonid care a suferit tortură multă înainte.

Printre cele care au urmat învăţătura şi credinţa sfântului Codrat au pătmit şi au suferit au fost şi femei care au avut curajul de a mărturisi pe Hristos, Hariesa, Nunehia, Vasilisa, Nica, Gali, Galina, Teodora.

Mulţi au trecut la Domnul în acea perioadă a muceniciilor, unii tăiaţi de sabie, alţi înecaţi sau pur şi simplu morţi în timpul torturilor la care erau supuşi pentru slava lui Dumnezu şi toţi au luat primit cununile biruinţei lui Hristos.

Troparul Sfinţilor Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie şi al celor împreună cu dânşii

Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfinţilor Mucenici Codrat, Ciprian, Dionisie şi al celor împreună cu dânşii

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Mărirea cea de şase ori numă­rată a mucenicilor lui Hristos să o lăudăm noi credincioşii, cu cântări: pe Sfinţii Mucenici Codrat şi pe Ciprian, pe Anecton şi pe Crescent, pe Pavel şi pe Dionisie. Că aceştia s-au nevoit până la tăiere şi moarte şi primind cununile nestricăciunii, se roagă pentru sufletele noastre.

La 10 martie  în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfânta Cuvioasă Anastasia;
  • Sfântul Marcian;
  • Sfântul Mucenic Mihail din Agrafa.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Calendar ortodox 2019, februarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna februarie are un singur praznic: Întâmpinarea Domnului.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1