Calendar ortodox 2019, 10 iunie. Sfinţii zilei. Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei

Ultima actualizare:

    Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusieifoto: doxologia.ro
Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusieifoto: doxologia.ro

Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, este prăznuit la data de 10 iunie în calendarul ortodox. Sfântul Mucenic Timotei este între sfinţii zilei pomeniţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 10 iunie.

Cetatea Prusiei este undeva în apropierea muntelui Olimp, în provincia Bitinia. Aici a fost episcop Timotei, care pentru viaţa lui cuminte şi curată a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. Printre minunile care au rămas vii în memoria enoriaşilor săi se numără uciderea unui balaur care-şi făcuse sălaş sub rădăcinile unui chiparos şi care rănea animalele şi speria pe oamenii care aveau treabă prin părţile acelea. Sfântul Timotei i-a spus balaurului o rugăciune, a făcut peste el semnul crucii şi a arunca peste el acoperământul care se pune peste sfânta pâine aflată pe dumnezeiescul jertfenic. Altă dată un boier mare, numit Areta, era doborât de boală şi ajunsese aproape să bată la porţile iadului dar sfântul Timotei s-a rugat la Dumnezeu şi Areta s-a întors din calea morţii şi s-a vindecat. O boieroacă de vază ce se închina la idoli era doborâtă de boală iar statuile cele nesimţitoare nu o puteau ajuta cu nimic. Sfântul Timotei s-a rugat la Dumnezeu şi a tămâduit-o iar ea simţind minunea pe pielea ei a înţeles care este adevăratul Dumnezeu şi s-a botezat creştină.

Cu darul primit de la Hristos Dumnezeul nostru Sfântul Timpotei a tămăduit pe mulţi în chip minunat iar pe enoriaşi îi lumina cu învăţătura cea dreaptă. Când s-a ridicat împărat Iulian Apostatul, acesta s-a lepădat de Hristos şi a început a-i prigoni pe cei ce i se închină, iar Timotei îi întărea pe cei prigoniţi şi-i certa pe păgâni pentru rătăcirea lor. Din ordinul împăratului Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusiei, a fost capturat şi întemniţat şi pentru că nu a încetat să propovăduiască cuvântul domnului a fost decapitat.

Troparul Sfântului Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei şi al Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina

 Glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nesctricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Condacul Sfântului Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei şi al Sfinţilor Mucenici Alexandru şi Antonina

Arătatu-Te-ai astăzi lumii și lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai și Te-ai arătat, Lumina cea neapropiată.

Pomenirea cea vrednică de laudă a mucenicilor a strălucit, pe care credincioşii o săvârşim şi o lăudăm cu credinţă, întru cunoştinţă strigând: Tu eşti, Hristoase, întărirea mucenicilor.

 La 10 iunie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina;
  • Sfântul Cuvios Canid;
  • Sfântul Cuvios Teofan;
  • Sfântul Cuvios Apolo;
  • Sfântul Alexie, episcop de Bitinia.
image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net