Calendar ortodox 2019, 1 ianuarie. Sărbătoarea zilei. Tăierea Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos. Sfântul Vasile cel Mare

Ultima actualizare:

    Tăierea împrejur cea după trup a Domnului - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanuldoxologia.ro
Tăierea împrejur cea după trup a Domnului - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanuldoxologia.ro

Tăierea Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos este prăznuită la data de 1 ianuarie în Calendarul ortodox. Tăierea Împrejur A Domnului nostru Iisus Hristos este sărbătoarea zilei, iar sfântul Vasile cel Mare este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2018, pentru data de 1 ianuarie.

Când s-au împlinit opt zile de la Naşterea Domnului, dreptul Iosif l-a dus să fie tăiat împrejur. În primul rând aşa era Legea, iar Mântuitorul nu a venit pe lume nu ca să o strice ci ca să o împlinească şi s-a născut sub lege pentru ca pe cei aflaţi sub lege să-I mântuiască. Acest lucru este şi o dovadă că Fiul lui Dumnezeu s-a întru pat cu adevărat în om şi nu a fost doar un duh aşa cum unele erezii tulburau începuturile creştinismului. Toate cele ce le-a suferit Mântuitorul pentru omenire, ca om le-a suferit, le-a simţit şi le-a trăit, de la tăierea împrejur pe care a primit-o ca om, care l-a durut, a sângerat şi a plâns exact ca orice copil, a suferit şi a simţit fiecare fiecare lovitură în săptămâna patimilor şi fiecare cui. Pentru că atunci circumcizia ţinea loc de botez şi simboliza pedeapsa pentru păcatul originar. Astfel, Domnul nostru se asemăna omului întru-totul doar că el era fără de păcat. Prin naştere Fiul lui Dumnezeu a luat asupra sa chipul omenesc în întregime, fără nici o excepţie, chipul păcătosului cu semnul păcatului şi a vărsat picături de sânge până ce săngele său va curge şiroaie.

Atunci pruncul a primit numele Iisus, nume dat din cer de Arhanghelul Gavril încă de la binevestirea pe care a adus-o Preacuratei Fecioare Maria iar când ea a spus “Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” îndată Cuvântul s-a făcut trup.

Calendar ortodox 2019, 1 ianuarie. Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei

Sfântul Vasile ce Mare s-a născut într-o familie binecuvântată. Pe tatăl său îl chema Vasile iar pe fraţii săi, Petru, care a ajuns episcopul Sevastiei, Grigorie episcopul Nissei, Navcratie, care a ajuns pusnic şi făcători de minuni. Sfântul Vasile a avut şi o soră, pe Macrina, care este şi ea în rândul sfinţilor fiind pomenită la 19 iulie. Dar după ce a învăţat de la tatăl său tot ce a avut de învăţat a depăşit pe toţi fraţii să în înţelepciune şi chiar pe tatăl său.

El a urât trufia şi înălţarea şi iar de mândrie s-a lepădat prin smerenie. A fost foarte bun prieten cu Grigorie Teologul şi împreună se pregătrau să-I întreacă în înţelepciune pe vechii filosofi. A mers la Ierusalim şi să se închine în locurile sfinte şi tot acolo s-a botezat. Când s-a dezbrăcat de haine şi de omul vechi închinându-se la Dumnezeu iar arhiereul s-a apropiat ca să-l boteze din cer a venit peste Sf Vasile un fulger de foc din care a ieşit un porumbel. Porumbelul a coborât în râul Iordan şi apa a tulburat-o iar apoi a zburat la cer. Toţi cei prezenţi au văzut şi au adus slavă lui Dumnezeu. Multe minuni a făptuit Vasile şi pe mulţi a adus la credinţa cea adevărată dar a şi doborât vrăjitori şi a învins diavoli, a păstorit turma lui Hristos cu înţelepciune, a desfiinţat şi a batjocorit credinţele ereticilor şi chiar pe împăratul Valens l-a înfruntat care căzuse în erezia lui Arie. A pus bazele spitalelor gratuite şi ale azilelor pentru cei aflaţi în nevoie în aşezământul care s-a numit Vasiliada, după numele său. A trecut la cele veşnice în anul 379 înainte de a împlini 50 de ani.

Troparul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei Glasul 1

În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor. Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei Glasul 4

Arătatu-Te-ai astăzi lumii...

Arătatu-te-ai temei neclintit Bisericii, dând tuturor oamenilor domnia cea nestricată, pecetluind-o cu dogmele tale, Sfinte Vasile Cuvioase, grăitorule de cele cereşti.

La 1 ianuarie în calendarul ortodox 2019 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Vasile din Ancira;
  • Sfântul Mucenic Teodot;
  • Sfântul Grigorie, tatăl Sfântului Grigorie Teologul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net