Câinii care au făcut 2 milioane de euro. Îi dau de gol imediat pe contrabandişti

Ultima actualizare:
Speedy s-a băgat cu totul sub capotă ca să găsească marfa
Speedy s-a băgat cu totul sub capotă ca să găsească marfa

Sunt sperietoarele traficanţilor de droguri şi ţigări, iar fără ei munca vameşilor ar fi mult mai grea. Printr-un simplu miros, câinii îi dau de gol imediat pe contrabandişti. Într-un an, micile necuvântătoare au adus la bugetul de stat 2 milione de euro.

Inspectorii cu “blăniţă”, de la vamă, sunt incoruptibili şi au rezultate excelente. Antrenaţi să depisteze drogurile şi ţigările de contrabandă, dar şi banii ascunşi, aceştia au reuşit să aducă într-un an la bugetul de stat nu mai puţin de 2 milioane de euro.

În prezent, la ANAF sunt 50 de câini cu miros fantastic, iar dacă dai de unul dintre ei la frontieră şi ai ascunsă în bagaje marfă ilegală eşti descoperit imediat. Ieri, la Centrul de Formare Echipe Canine Giurgiu a fost lansată campania naţională ”Contrabanda e crimă organizată”, prilej cu care au fost prezentaţi cele mai bune patru exemplare din ţară. Conductorii lor au ascuns sub capotă, dar şi sub maşină, mai multe pachete de ţigări.

Lord a detectat substanţele interzise ascunse în cutii
Lord a detectat substanţele interzise ascunse în cutii

Pe rând, au mirosit autoturismul şi cât ai clipi au început să latre şi să lovească cu lăbuţele, indicând locul exact al ascunzătorii. Speedy, un ciobănesc belgian, are 5 ani şi este un ”angajat” devotat. Lucrează la Vama Halmeu, din Satu Mare, unde a depistat două camioane pline cu ţigări de contrabandă şi a participat la mai multe percheziţii la traficanţii de droguri. ”A făcut un infarct, la cât de mult se dăruieşte pentru cauza asta”, ne-a spus Daniel, cel cu care lucrează în echipă. 

Tor a mirosit imediat cutia în care erau ţigările
Tor a mirosit imediat cutia în care erau ţigările

Dona este un labrador care face carieră la Direcţia Generală a Vămilor. Ea a colaborat şi cu poliţiştii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT în cazurile de trafic de substanţe interzise. Lord detectează droguri şi tutun pe Aeroportul Iaşi, dar a lucrat şi la Vama Albiţa. Pe Tor însă îl vedeţi la treabă la Porţile de Fier, unde este cunoscut drept sperietoarea contrabandiştilor de ţigări.

Câinii sunt luaţi de la diverşi crescători la vârsta de 10 luni şi pregătiţi de inspectorii-conductori timp de 10 săptămâni, după care intră în pâine. În jur de 9 ani, sunt pensionaţi.


    Tor a mirosit imediat cutia în care erau ţigările Foto: Sever Gheorghe
Tor a mirosit imediat cutia în care erau ţigările Foto: Sever Gheorghe

Conform datelor Novel Research, piaţa neagră a ţigaretelor  s-a situat în iulie la 13,7% din totalul consumului. Comerţul ilicit cauzează bugetului de stat prejudicii de circa o jumătate de miliard de euro pe an. Cele mai multe ţigarete ilegale provin din Moldova, Ucraina, Serbia, dar şi din magazinele deschise la frontieră.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net