Brrrr! Şi maimuţele au nevoie de ceai cald

Ultima actualizare:

    Ora 14.00. E timpul ceaiului. Îngrijotoarea Lili Ene a venit cu găleata plină la lemurieniFoto: Sever Gheorghe
Ora 14.00. E timpul ceaiului. Îngrijotoarea Lili Ene a venit cu găleata plină la lemurieniFoto: Sever Gheorghe

România a îngheţat la propriu! De câteva zile e ger de crapă pietrele, iar pentru marți sunt anunţate minime istorice de până la minus 29 de grade Celsius. Şi animalele au nevoie de căldură şi alimentaţie specială ca să poată rezista.

Toată harta ţării este portocalie! E cod de ger năpraznic. Dacă ieri pe timp de zi, în Bucureşti, au fost minus 10 grade, în această dimineaţă termometrele arată 20 de grade. Chiar şi înfofolit bine simţi că îngheţi instantaneu. Ce să mai zicem de animale! Pentru bietele de ele este şi mai greu să treacă peste frigul care s-a abătut peste ţara noastră. La Zoo Băneasa, spre exemplu, s-au luat măsuri. Îngrijitorii sunt grijulii cu toţi locatarii, mai ales că iarna nu este pe placul tuturor.

Tigrul Siberian petrece  toată ziua afară
Tigrul Siberian petrece toată ziua afară

Maimuţele primesc ceai cald, legume şi multe citrice ca să nu se îmbolnăvească. În plus, au cuştile încălzite cu becuri cu infraroşii sau calorifere, iar prin pardoseală trec ţevi fierbinţi. Aşa se face că în zona unde locuiesc, ieri erau 27 de grade. Ca vara! În condiţii exotice trăiesc majoritatea felinelor.

simeon stalpnicul png

”Frigul le poate îmbolnăvi, pot face degerături. Tocmai de aceea, adăpsturile lor au sursă de căldură. Le suplimentăm hrana, primesc vitamine. Felinele mari primesc câte 10-12 kilograme de carne pe zi”, ne-a explicat Ciprian Petrescu, medicul veterinar al grădinii zoologice. Nici reptilele nu o duc mai rău.

simeon stalpnicul png

Crocodilul se târăşte prin nisip şi se scaldă în bazinul cu apă caldă. La fel iguana, broasca ţestoasă şi şerpii. Apa pentru baia lor are 22 de grade. Parcul din Capitală adăposteşte 2.000 de animale, din 220 de specii, dintre care două treimi sunt exotice. Dacă vreţi să le vizitaţi şi să vă încălziţi puţin, grădina este deschisă zilnic între orele 9.00-19.00, mai puţin în weekend când programul este de la 8.00 la 18.00. Intrarea costă 13 lei pentru aduţi şi 6,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari. Cine vrea să plece cu o amintire, poate cumpăra o ilustrată al cărei preţ este de doar 1,5 lei. 

Lor le place la nebunie în zăpadă


    Tigrul Siberian petrece  toată ziua afarăFoto: Sever Gheorghe
Tigrul Siberian petrece toată ziua afarăFoto: Sever Gheorghe

Gerul le este cel mai bun prieten tigrilor siberieni de la Zoo Băneasa. Luna şi Sandokan se simt în largul lor chiar şi la minus 40  de grade, dar se mulţumesc şi cu minus 20, cât arată acum termometrele în pădurea care înconjoară parcul zoologic. Ieri se plimbau de colo-colo prin ţarc, iar din când în când se tăvăleu prin omăt. Şi Valdi, leopardul de zăpadă, este fericit că în sfârşit a venit gerul. Stă toată ziua tolănit pe o poliţă acoperită cu strat gros de nea şi aşteaptă porţia de mâncare. În perioada aceasta, primeşte porţie dublă de carne.

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net