BOR a cheltuit 32 milioane de euro, în 2019, pentru activități social-filantropice

Ultima actualizare:

    Patriarhul Daniel a prezidat ședința Consiliului Național Bisericesc unde a fost prezentat raportul de activitate a Bisericii Ortodoxe Române pe 2019Foto:basilica.ro
Patriarhul Daniel a prezidat ședința Consiliului Național Bisericesc unde a fost prezentat raportul de activitate a Bisericii Ortodoxe Române pe 2019Foto:basilica.ro

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezidat, marți, 11 februarie, ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc. Întrunirea a avut loc în Sala sinodală din Reședința Patriarhală. În cadrul ședinței a fost analizată activitatea Bisericii din anul 2019, suma cheltuită de BOR pentru activitățile sociale și filantropice fiind de 32 milioane de euro.

Acuzată adesea că nu se implică suficient de mult în viața socială prin activități umanitare și filantropice, Biserica Ortodoxă Română, prin vocea Patriarhului Daniel, a demonstrat contrariul cu ocazia prezentării rapoartelor de activitate pentru anul 2019, în cadrul Consiliului Național Bisericesc reunit la Reședința Patriarhală din Capitală. „Biserica Ortodoxă Română și-a desfășurat activitatea social-filantropică și medicală în cadrul a 796 instituții și servicii sociale. (…) Pentru susținerea întregii activități de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților în anul 2019 la nivelul Patriarhiei Române a fost cheltuită suma de 153.600.638 lei, aproximativ 32 milioane euro”, a spus PF Daniel, conform basilica.ro, în fața Consiliului, organismul central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești, compus din 12 membri. „În această sumă însă nu intră însă cheltuielile privind o mulțime de activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor care nu au fost cuantificate financiar”, a adăugat Patriarhul.

De asemenea, conform ziarullumina.ro, în aşezămintele Bisericii Ortodoxe Române au primit asistență 119.758 beneficiari, după cum urmează: 46.789 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii, dar mai ales din familii sărace şi fără posibilităţi de întreţinere sau cu părinţii aflaţi la muncă în alte ţări; 8.371 persoane cu dizabilităţi, cu deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau alte tipuri de dependențe, persoane infectate cu HIV/SIDA; 45.015 persoane vârstnice din aşezămintele de protecție socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi care prezentau grave probleme de sănătate; 19.583 şomeri, adulți în dificultate, victime ale traficului de persoane, victime ale violenței familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calami­tăților naturale.

Peste 45.000 de credincioși au fost în pelerinajele organizate de Patriarhie

Într-un alt capitol al raportului, dedicat românilor ortodocși din Diaspora, s-a menționat că, la ora actuală sunt active 14 eparhii, cu 1.337 parohii şi filiale, deservite de 1.185 clerici. A fost remarcat și numărul mare de copii născuți în afara României. Conform ziarullumina.ro, în cadrul acestor parohii şi comunități ortodoxe româneşti au fost oficiate, în cursul anului 2019, 25.248 botezuri, 4.883 cununii şi 2.883 înmormântări. Un alt amănunt interesant este faptul că, în conformitate cu datele Sectorului pelerinaje al Patriarhiei Române au fost organizate 553 de pelerinaje în ţară şi 482 în afara graniţelor ţării (Israel, Iordania, Egipt, Turcia, Grecia, Muntele Athos, Cipru, Macedonia de Nord, Italia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Ţările Nordice, Țările Baltice, Belgia), la care au participat 45.350 pelerini.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net