Bogdan Chiriţoiu: «Dacă dăm la o parte taxele, carburanţii noştri sunt mai scumpi ca-n Europa»

Ultima actualizare:

    Preţurile afişate ieri de cei mai importanţi jucători de pe piaţa carburanţilor arătau faptul că aceştia se înţeleg perfect
Preţurile afişate ieri de cei mai importanţi jucători de pe piaţa carburanţilor arătau faptul că aceştia se înţeleg perfect

Scumpiri peste scumpiri! Degeaba cresc salariile şi pensiile (unele dintre ele!) că mâncarea s-a scumpit, iar despre carburanţi, ce să mai zicem. Motorina a depăşit deja pragul psihologic de 6 lei pe litru şi benzina e aproape.

Consiliul Concurenţei are în lucru o analiză a pieţei de carburanţi. O primă variantă de raport va fi gata în luna decembrie. Iar la începutul lui 2019 Consiliul Concurenţei va face publice concluziile acestei analize. Unul dintre obiectivele acestei analize este de a afla cum se formează preţul carburanţilor în ţara noastră, precizează Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru adevarul.ro. Drept urmare, companiile trebuie să transmită Consiliului Concurenţei date şi informaţii referitoare la factorii ce influenţează nivelul preţurilor cu amănuntul pentru carburanţii auto (benzină şi motorină) comercializaţi în România, dar şi cu privire la alte aspecte, cum ar fi stocurile minime.

„România are unele dintre cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la pompă, ceea ce este un lucru bun, dar acest lucru bun este datorat faptului că taxele luate de statul român sunt mai mici decât taxele luate de alte guverne. Dar dacă dăm la o parte taxele percepute de statul român la carburanţi, atunci preţurile sunt peste media europeană, atât la benzină, cât şi la motorină. Trebuie să înţelegem de ce se întâmplă acest lucru şi cum am putea face pentru ca preţurile fără taxe la carburanţi să fie ceva mai mici decât media europeană”, spune Bogdan Chiriţoiu pentru „Adevărul”.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei

Acesta spune că de la începutul anului viitor va apărea Monitorul preţurilor carburanţilor. Platforma online va afişa în timp real preţurile pentru toate tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) practicate în reţelele OMV, Petrom, Rompetrol, Mol, Lukoil, Socar şi Gazprom din toată ţara.

“Pentru realizarea acestei platforme trebuie creată o bază de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate”, spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net