Black Friday 2019. Cumpărături de peste 90 de milioane de euro de „vinerea neagră”

Ultima actualizare:

    Black Friday 2019. Cumpărături de peste 90 de milioane de euro de „vinerea neagră”Foto: Arhivă
Black Friday 2019. Cumpărături de peste 90 de milioane de euro de „vinerea neagră”Foto: Arhivă

Fenomenul „Black Friday (Vinerea neagră)”, moștenit de la american, a ajuns rapid și în țara noastră, la fel ca majoritatea sărbătorilor împrumutate precum Halloween sau Valentine's Day.

Fenomenul Black Friday a luat amploare în România începând cu anul 2013. De atunci și până în 2018, numărul tranzacțiilor a crescut de șapte ori. Ziua de „vinere neagră” se anunță a fi cea cu  cele mai mari reduceri la cumpărături: de la electrocasnice, îmbrăcăminte, până la gadgeturi. Magazinele promit reduceri substanțiale, de la 20% până chiar la 90%, iar românii nu s-au putut abține nici acest an să nu aloce un anumit buget pentru aceste cumpărături, având în vedere că vânzătorii anunță că stocurile se epuizează foarte rapid, așa că nu prea există timp de așteptat sau de...cugetat asupra subiectului.

Românii, prinși în febra reducerilor de Black Friday

 Anul trecut, românii au cumpărat de 288 de milioane de lei, cele mai multe produse fiind din zona gadgeturi, telefoane mobile, produse electrocasnice, îmbrăcăminte etc. Anul acesta, specialiștii se așteaptă la un bilanț și mai mare al tranzacțiilor, de peste 1,2 miliarde de lei.

Astfel, până vineri la ora 9:00, românii cheltuiseră deja 32,31 milioane de lei pentru produse reduse, efectuând plăți cu cardul. Au fost făcute 1.872 de tranzacții, ceea ce înseamnă că în medie, un român a cheltuit 738 de lei la o tranzacție. 45 la sută dintre tranzacțiile românilor au fost făcute în rate. Este vorba de vânzări în valoare de 15 milioane de lei, potrivit Digi 24. 

Unele magazine au dat startul cu câteva zile mai devreme de „Vinerea Neagră”, lucru care nu a deranjat deloc clienții. Cumpărături de peste 90 de milioane de euro au fost înregistrate după doar 12 ore de Black Friday, la eMag, spre exemplu. Au fost vândute aproape 1.500.000 de produse. Evenimentul Black Friday a început la eMAG în această dimineaţă la ora 07:25, iar până la ora 19.25, au fost vândute 1.147.086 de produse, în valoare totală de 435.304.000 lei ( 91.272.703 euro).

Black Friday, reduceri pe bune sau înșelătorie?

Deși unii români abia așteaptă ziua reducerilor fantastice, unde magazinele promit marea cu sarea, alții sunt extrem de sceptici când vine vorba de Black Friday, existând dovezi că vânzătorii umflă prețul pe care chipurile l-ar fi redus, care nu a existat niciodată, și lasă drept „preț redus”, prețul pe care îl aveau de fapt și înainte de Black Friday, exact așa cum se poate observa în filmulețul de mai jos. 

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net