Patriarhia, precizări după decizia Sfântului Sinod de a interzice filmările în biserici

Ultima actualizare:

    Botezul este una dintre cele mai importante tradiții ale creștinilor
Botezul este una dintre cele mai importante tradiții ale creștinilor

Vești proaste pentru cei care-și doresc amintiri video de la slujbele de botez sau de căsătorie. Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici", a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit News.ro.

Update 14.15 Patriarhia a transmis câteva trecizări, după decizia Sântului Sinod. ”Hotărârea din 15 februarie 2018 a Sfântului Sinod care stabilește că «filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici» nu privește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei, așa cum sunt Botezul și Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, opera) și filmări cinematografice. „Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale", se arată în hotărârea Sfântului Sinod, citată de News.ro.

Prin urmare, filmările unor evenimente private, cum sunt nunţile sau botezurile, ar putea fi cu mult restrânse. De asemenea, nu vor mai fi desfăşurate activităţi cultural-artistice în lăcaşurile de cult, ci doar în alte spaţii aparţinând parohiilor, potrivit sursei citate.

„Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor, sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop", consideră Sfântul Sinod. 

image
image
image
image
image
image
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net