Patriarhia, precizări după decizia Sfântului Sinod de a interzice filmările în biserici

botez.jpg

botez miorita toader sfaturi bebelus
Botezul este una dintre cele mai importante tradiții ale creștinilor

Vești proaste pentru cei care-și doresc amintiri video de la slujbele de botez sau de căsătorie. Filmările în biserici vor fi făcute doar cu acordul centrelor eparhiale şi numai pentru „evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici", a decis Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, potrivit News.ro.

Update 14.15 Patriarhia a transmis câteva trecizări, după decizia Sântului Sinod. ”Hotărârea din 15 februarie 2018 a Sfântului Sinod care stabilește că «filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici» nu privește înregistrările audio-video făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente religioase importante din viața familiei, așa cum sunt Botezul și Cununia, ci se referă exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, opera) și filmări cinematografice. 
„Filmările în lăcaşurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale şi numai în cazurile în care se doreşte evidenţierea patrimoniului liturgic şi arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligaţia respectării normelor liturgice şi tipiconale", se arată în hotărârea Sfântului Sinod, citată de News.ro.

Prin urmare, filmările unor evenimente private, cum sunt nunţile sau botezurile, ar putea fi cu mult restrânse. De asemenea, nu vor mai fi desfăşurate activităţi cultural-artistice în lăcaşurile de cult, ci doar în alte spaţii aparţinând parohiilor, potrivit sursei citate.

„Întrucât activităţile culturale şi artistice desfăşurate în lăcaşurile de cult pot provoca tendinţe de auto-secularizare a spaţiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabileşte ca aceste activităţi culturale să fie organizate în alte spaţii ale parohiilor, sau în spaţii publice închiriate pentru acest scop", consideră Sfântul Sinod.
 

loading...
Loading...

Citește și

  • adi mutu, sandra, nunta, botez, ilinca vandici, Tiago, Zian, nasi, petrecere

    Data de 15 octombrie a fost una extrem de importantă pentru noul oficial FRF. Adrian Mutu a marcat două evenimente speciale într-o singură zi, şi anume botezul fiului său Adrian Tiago şi cununia religioasă cu Sandra. Pentru paza celor două “diamante” ale sale, Briliantul a angajat o armată de bodyguarzi.

  • Un bebeluş de o lună din comuna Ciurea, judeţul Iaşi, a murit în condiţii suspecte, după slujba de botez. Băieţelul în vârstă de o lună şi-a pierdut viaţa sâmbătă, 16 septembrie, în cursul după-amiezii. Copilul a început să se simtă rău în timp ce se afla în biserica din localitatea Curături, acolo unde era botezat.