Biserica din Mamaia seamănă cu o vilă

Ultima actualizare:

    Capela misionară  din centrul staţiunii  e aproape gataFoto: adevarul.ro
Capela misionară din centrul staţiunii e aproape gataFoto: adevarul.ro

De la vară, turiştii vor descoperi în Mamaia, dincolo de hoteluri, terase ori faimoasele cluburi, şi o biserică, ridicată chiar în centrul staţiunii. Situat în dreptul hotelului Victoria, lăcaşul de cult este înălţat deja, iar în câteva săptămâni urmează să fie montat acoperişul din ţiglă.

Lucrările la şantierul bisericii din Mamaia sunt avansate. Preotul Dumitru Cristinică (43 ani), fost agent la Poliţia Rutieră, speră ca interiorul să fie gata până până în luna iulie. Biserica are un hram pentru fiecare lună de vară: Sfântul Ilie (20 iulie), Adormirea Maicii Domnului (15 august) şi Sfânta Sofia (17 septembrie). Un al patrulea hram va fi cel al Sfântului Andrei (30 noiembrie), creştinătorul şi protectorul românilor. 

Lăcaşul de cult din Mamaia va fi o capelă misionară (nu o biserică de parohie), unde se va sluji non-stop, dar unde nu se vor face slujbe de înmormântare şi nu se vor trage clopotele; acestea vor fi înlocuite de o sirenă silenţioasă. La capelă vor fi citite pomelnice, vor fi date acatiste, iar cununiile şi botezurile vor fi oficiate gratis. „Dacă vor dori să lase donaţie la biserică, oamenii sunt bineveniţi. Toată biserica e clădită prin donaţii de la familia mea, de la prieteni şi de la rude“, spune preotul Cristinică pentru adevarul.ro. 


    Aşa va arăta biserica la vară, după terminarea lucrărilor
Aşa va arăta biserica la vară, după terminarea lucrărilor

Biserica situată pe Bulevardul Mamaia are o arhitectură aparte, astfel că seamănă cu o vilă turistică. „Este construită între alte vile vechi, pe locul uneia demolate. Arhitectul a urmărit să se încadreze în arhitectura zonei“, detaliază preotul. Întrucât terenul e străbătut de conducte, a fost nevoie ca reţeaua de apă şi de gaze a staţiunii să fie deviată, pentru a se putea turna fundaţia, ceea ce a dus la costuri suplimentare de 200.000 de lei. „Nici n-am mai ţinut socoteala cât am cheltuit până acum. Da, mai construiam o biserică de banii ăştia. Dar eu sunt fiu duhovnicesc al părintelui Arsenie Papacioc şi el mi-a dat această misiune“, adaugă Cristinică. 


    Preotul Dumitru Cristinică s-a zbătut mult pentru ridicarea  ăcaşului de cult
Preotul Dumitru Cristinică s-a zbătut mult pentru ridicarea ăcaşului de cult

Preotul a pledat mereu pentru ridicarea unei biserici în Mamaia, întrucât zona rezidenţială s-a dezvoltat mult. „O singură persoană m-a susţinut şi a contribuit financiar la ridicarea capelei. Ceilalţi au fost supăraţi că ridic biserica, nepotrivită, din punctul lor de vedere, într-o staţiune. Dar şi la Techirghiol sau la Eforie sunt biserici, care în timpul verii sunt pline de turişti, români şi străini“, explică el.  Părintele nu crede că oamenii vor veni în ţinută de plajă. „Oamenii vor fi îmbrăcaţi decent, nu intră nimeni în costum de baie. Nu-i lasă conştiinţa. Cine simte că nu are ţinuta adecvată rămâne afară, la uşa bisericii. Dar hai să fim drepţi: noi cum am venit pe lume, în faţa lui Hristos? Contează ca inima omului să bată în acelaşi ritm cu a noastră, a credinţă“, încheie preotul misionar al Arhiepiscopiei Tomisului. 

Click! spune

Capela Tinerilor, o altă biserică, va funcţiona oficial după obţinerea autorizaţiei de la Primăria Constanţa, fiind situată la intrarea în staţiune dinspre cartierul Tomis Nord, pe malul ghiolului.

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net