Beneficiile parlamentarilor. Ce salariu încasează un senator sau deputat şi ce alte drepturi are

Ultima actualizare:

    Un parlamentar ajunge să plece acasă cu 40.000 de lei pe lună
Un parlamentar ajunge să plece acasă cu 40.000 de lei pe lună

E bătaie mare să ajungi în Parlament! Liderii formaţiunilor politice se trec întotdeauna pe primele poziţii ca să fie siguri că ocupă un mandat de deputat sau senator, iar alţi politicieni susţin puternic partidul din care fac parte pentru ca fiul, fiica, ginerele să ocupe un loc eligibil pe liste. Click! vă spune pentru ce beneficii se luptă parlamentarii.

România are 465 de parlamentari: 136 de senatori şi 329 deputaţi. Odată ajunşi în fotoliile de aleşi, timp de patru ani vor încasa lunar câteva zeci de mii de lei.

Salariul unui parlamentar este cuprins între 10.951 și 13.993 de lei net. Cea mai mare indemnizație este cea a președintului Camerei Deputaților.

La Senat, cea mai mică indemnizație este de 10.951 de lei și cea mai mare este de 13.114 lei. Nu este nici o diferenţă din punct de vedere financiar între senatori și deputați.

Aceştia încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii. Singurul moment în care indemnizaţia de ales este suspendată este atunci când ajunge să conducă un minister.

Ce beneficii are un parlamentar

Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și pentru cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu.

Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este de 2% pe zi din indemnizație.

Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători.

De asemenea, le sunt decontate cheltuielile cu benzina pentru transportul în judeţul unde au fost aleşi și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne. Fiecare deputat sau senator primeşte un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament.

Câți bani primește un deputat sau senator pentru chirie

Parlamentarii beneficiază lunar și de o sumă importantă pentru cazare. Este acordată lunar, pe toată durata mandatului, și nu poate fi mai mică „de jumătate din indemnizaţia brută a deputatului, respectiv al senatorului”, adică cel puțin 10.000 de lei lunar.

Parlamentul acoperă și chiria birourilor parlamentare ale deputaților și senatorilor, facturile la utilități și salariile personalului angajat. În total, un parlamentar poate câștiga lunar până la 40.000 de lei. 

Timpul de lucru al unui parlamentar, 3 zile pe săptămână

Un parlamentar muncește, în medie, trei zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității și-o desfășoară în teritoriu. Programul de lucru începe de luni, de la ora 14.00, până miercuri la ora 18.00 și cuprinde activitatea în comisii și în Plen.

Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi.

Parlamentarii au vacanţă vara şi iarna

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Vara, ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Dar în iulie și august sunt în vacanță. Totodată, de la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanță de iarna. Asta înseamnă că îşi încep noul mandata din legislatura 2020-2024 cu o binemeritată vacanţă de două luni.

De asemenea, în perioada Paştelui, senatorii şi deputaţii nu muncesc pentru două săptămâni. Nici sezonul campaniilor electorale nu sunt deranjaţi să munească pentru ţară. Ci sunt lăsaţi să meargă în teritoriu ca să vorbească cu eletoratul. Dar indemnizaţia merge în continuare!

Pensiile speciale ale parlamentarilor

Când ajung să împlinească vârsta standard de pensionare, parlamentarii primesc pe lângă pensia pentru care au contribuit la stat şi de una specială.

Aceasta se calculează în funcţie de mandatele obţinute la Senat sau la Camera Deputaţilor. În acest moment, aproape 800 de foști parlamentari primesc pensie specială, care este cuprinsă între 2.000 și 13.000 de lei. În fiecare lună, statul pentru ei aproximativ 1 milion de euro.

Pensiile speciale pentru această categorie au fost introduse în 2015, iar de-a lungul timpul s-a tot propus să se renunţe la ele, fără nici un rezultat.

Citeşte şi:

https://www.click.ro/news/national/care-este-rolul-parlamentului-si-cati-senatori-si-deputati-are-romania

https://www.click.ro/news/national/psd-castigat-alegerile-parlamentare-2020-ce-se-intampla-de-acum-incolo-procedura

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net