Bătrânul de 79 de ani amendat pentru munca la negru s-a îmbolnăvit

Ultima actualizare:

    Profesorul pensionar Vasile Grigorescu, 79 de ani, a fost amendat cu 60.000 de lei pentru că nu a făcut contract de muncă celor trei vecini care îl ajutau la locul de veciFOTO: adevarul.ro
Profesorul pensionar Vasile Grigorescu, 79 de ani, a fost amendat cu 60.000 de lei pentru că nu a făcut contract de muncă celor trei vecini care îl ajutau la locul de veciFOTO: adevarul.ro

Incredibil! În ţara muncii la negru, un profesor pensionar din Gorj trebuie să plătească o amendă uriaşă pentru că şi-a săpat cavoul cu zilieri fără să le facă un contract de muncă. Când a aflat, Vasile Grigorescu și soția lui au căzut la pat de supărare.

În ce țară trăim! Statul vrea să combată munca la negru și a început cu un pensionar de 79 de ani care își construia locul de veci cu trei vecini.

La 79 de ani, fostul profesor de matematică Vasile Grigorescu este cel mai mare datornic din comuna Săuleşti, județul Gorj. Ar fi angajat muncitori la negru, scrie pe amenda inspectorilor de muncă, așa că a fost amendat cu 60.000 de lei pentru munca la negru. A fost prins în flagrant în cimitir, unde, împreună cu trei vecini, construia cavoul familiei, dar nu întocmise contracte de muncă pentru cei trei vecini. 

Nea Vasile le-ar fi promis câte 50 de lei fiecăruia dintre cei trei muncitori, oameni săraci care muncesc cu ziua pentru a-şi creşte copiii. Unul dintre aceştia povesteşte că, la controlul inopinat din cimitir, inspectorii de muncă şi poliţiştii i-ar fi umilit.  ”Au venit filmând, cu telefonul. Ne-au spus «Nu mişcaţi!», ne-au pus în groapă. Aşa ceva nu am păţit în viaţa mea”, a povestit unul dintre muncitori.

După ce va fi finalizată, lucrarea va costa aproximativ trei mii de lei. Nea Vasile a primit o amendă de 60.000 de lei, adică valoarea tuturor cavourilor din acest cimitir sau contravaloarea unei garsoniere într-un oraş de provincie, scrie radiotargujiu.ro.

Familia Grigorescu poate să conteste amenda în instanţă. Nici dacă şi-ar vinde casa, cei doi soţi nu ar strânge banii pe care-i datorează statului.

Domnica Grigorescu, soţia bărbatului, abia se mai poate ține pe picioare. ”Pentru noi, treburile astea înseamnă distrugere. Toată iarna ne-am chibzuit, am economisit, nu am cheltuit, numai din gospodărie am consumat ca să putem avea banii, acum să facem cheltuiala asta”, a spus bătrâna, citată de radiotargujiu.ro.

Pentru a scăpa de amendă, bătrânul trebuie să scoată din buzunar în 48 de ore suma de 30.000 de lei. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă atrag atenţia că, potrivit legislaţiei în vigoare, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, trebuie să declare atunci când angajează muncitori.

Situația halucinantă este aspru criticată și de reprezentanții autorităților locale din comuna Săulești: „Este ceva absurd! Au găsit un om bătrân care îşi săpa groapa. Să ia amendă pentru aşa ceva mi se pare absurd. Are 79 de ani. Un om intelectual, fost profesor de matematică. A fost şi inspector. Nu e patron. Avea oameni la cavou. Nu valorează toate cavourile din cimitir cât e amenda asta. Nu am mai auzit vreodată de așa ceva. Omul trăieşte acum o dramă”, susține viceprimarul din comuna Săulești. 

Ce spun inspectorii teritoriali de muncă

Inspectorii ITM se laudă cu amenzi date de 160 de mii de lei. Au mai sancţionat şi o firmă care efectua lucrări de canalizare în Târgu Jiu. 

Neli Matei, purtător de cuvânt ITM Gorj: ”Conform Codului Muncii, bărbatul avea obligaţia de a încheia cu cei trei muncitori contracte individuale de muncă, în acest caz pe o perioadă determinată, pe care să le fi transims, pe baza CNP ului personal în Revisal cu o zi înainte de efectuarea lucrării”, scrie radiotargujiu.ro.

Cei de la ITM spun că potrivit legislaţiei în vigoare, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice, trebuie să declare atunci când angajează muncitori.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net