Batjocură în staţiunea Rânca! Pârtie de trei milioane de euro pe care nu se poate schia

partie_ranca.jpg

Ranca, partie, Constantin Panescu
“Instalaţia de telescaun de pe pârtia Rânca 1 este folosită mai mult vara”, spune Constantin Pănescu
Foto: "Adevărul"

Investiţie dusă pe Apa Sâmbetei! În staţiunea Rânca, din Gorj, se află unul dintre proiectele aberante finanţate cu bani publici în România. E vorba despre o pârtie de schi inutilizabilă, construită la baza Vârfului Păpuşa, din Munţii Parâng, întrucât se află în bătaia soarelui, iar zăpada nu rezistă mult.

Pârtia de schi Rânca 1, aflată pe traseul celebrei şosele Transalpina, a fost inaugurată în 2011, după o investiţie de 3,2 milioane de euro din fonduri europene. De atunci, pârtia n-a fost deschisă decât în două ierni, pentru că n-a fost zăpadă suficientă. Explicaţia vine dintr-o eroare gravă de proiectare: suprafaţa schiabilă este amplasată pe un versant orientat înspre partea sudică, iar soarele o „loveşte“ aproape în permanenţă, topind rapid zăpada. Mai mult, proiectanţii nu au prevăzut tunuri de zăpadă. S-a construit totuşi o instalaţie de telescaun cu o lungime de 900 de metri. 

"Totul a fost făcut fără gândire"

„În ultimele două ierni, pârtia n-a fost deschisă deloc. Instalaţia de telesacun e folosită de turişti mai mult vara“, explică, pentru adevarul.ro, Constantin Pănescu, preşedintele Asociaţiei Concesionarilor din Rânca.

În proiectul întocmit în 2007 de Ministerul Integrării Europene e prevăzută şi o reţea de canalizare. „Din cele 700 de structuri de cazare, cred că doar jumătate sunt racordate la reţeaua de canalizare. Totul a fost făcut fără gândire. Cineva n-a vrut să-şi însuşească decât banii respectivi. Multe cabane se află sub nivelul reţelei de canalizare şi nu se pot racorda“, adaugă Pănescu.  

Departamentul pentru Luptă Antifraudă (DLAF) a anunţat demararea unei acţiuni de control, dar, până acum, rezultatele nu au fost comunicate.

 

Citește mai multe pe adevarul.ro!

 

Loading...
 
 

Citește și

  • wc, liceul tehnologic cotusca

    În satul botoşănean Coţuşca se află toalete mai scumpe decât un apartamentcu trei camere de la oraş. Este vorba despre două toalete amenajate pentru Liceul Tehnologic din localitate, care au costat aproximativ 50.000 de euro. S-a făcut însă „economie“, fiindcă, iniţial, WC-urile erau estimate la 90.000 de euro!