Baroul Bucureşti decide marți dacă îl exclude pe Victor Ponta

Ultima actualizare:

    Lui Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor în baza căruia a intrat în barou
Lui Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor în baza căruia a intrat în barou

Consiliul Baroului Bucureşti este aşteptat să decidă, marţi, în privinţa cererii de excludere din avocatură a lui Victor Ponta, solicitare depusă de Monica Macovei, anunță News.ro.

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Dragne, a anunţat, la ultima şedinţă a consiliului, că a fost parcursă etapa de documentare.

„Am făcut tot ce presupune etapa de documentare. Poziţiile celor doi avocaţi, cererea, raportul Comisiei. Cu alte cuvinte, trebuie să analizăm şi, prin vot, să decidem”, a spus Dragne.

El a arătat că trebuie luată o hotărâre care să fie valabilă, legală şi care să nu fie desfiinţată de nici una dintre părţi în situaţia în care se vor adresa instanţei de judecată.

„Nu avem o lege, un text care să spună că, dacă a fost retras titlul de doctor în drept, este de drept retras şi titlul de avocat. (...) Şi noi ne punem, evident, întrebări juridice, fără să ne intereseze persoana căreia i-a fost dat titlul de doctor, strict ca jurişti, ce se întâmplă cu ordinul în tot acest timp şi care e efectul”, a mai spus Dragne.

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, în 6 septembrie, după ce a participat, timp de 45 de minute, la şedinţa Consiliului Baroului Bucureşti, că membrii Consiliului trebuie să găsească temeiul juridic şi să aplice legea, precizând că pe unii dintre ei nu crede că i-a convins că Ponta trebuie exclus din avocatură.

Titlul de doctor i-a fost retras lui Ponta de către ministrul Educaţiei, ca atare el nu mai poate fi avocat, a declarat Macovei înainte de a participa la şedinţa Consiliului Baroului. Ea a precizat că doreşte aplicarea legii, nu excluderea lui Ponta.

„Ponta a intrat cu scutire de examen în Baroul Bucureşti pentru că avea titlul de doctor. Titlul de doctor i-a fost retras de către ministrul învăţământului, ca atare nu mai poate să fie avocat. O soluţie juridică, de exemplu, poate fi ca Baroul, în simetria actelor administrative, să retragă scutirea de examen, că întâi a trebuit să îi dea scutire de examen, el fiind doctor. Să-i retragă scutirea de examen şi automat nu mai poate fi avocat decât dacă dă examen. Să dea şi el examen ca alţi avocaţi care au intrat în avocatură”, a mai spus Monica Macovei.

Consiliul General al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a transmis, în 1 august, Ministerului Educaţiei decizia finală din 27 iulie, prin care s-a confirmat că teza de doctorat semnată de Victor Ponta nu respectă standardele de etică a cercetării ştiinţifice şi a propus, în consecinţă, retragerea titlului de doctor în Drept, în baza articolului 170 din Legea Educaţiei nr. 1/2011.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kovacs jpg
image
image
image
image
image
image
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
image
actualitate.net
image
actualitate.net