Banii pentru infrastructură se duc pe indemnizații și ajutoare

Ultima actualizare:

    Premierul Cioloș împarte puținii bani pe care îi are la dispoziție
Premierul Cioloș împarte puținii bani pe care îi are la dispoziție

Prima rectificare bugetară din acest an a Guvernului vine cu vești proaste pentru investițiile în infrastructură. Guvernanții trebuie să plătească bani grei pentru mărinimia parlamentarilor, care au votat în bloc majorarea indemnizațiilor și ajutoarelor sociale. Ministerul Muncii va primi 2,8 miliarde de lei în urma modificării bugetului. Iată de unde se taie banii pentru asistența socială.

Măsurile de protecție socială luate în primăvară i-au bucurat pe mulți români. Indemnizațiile pentru creșterea copiilor, alocațiile pentru copii și ajutoarele sociale au fost majorate cu majoritate de voturi în Parlament. Acum a venit momentul plății acestor prestații sociale, iar Guvernul trebuie să taie în carne vie pentru a onora promisiunile. Bugetele unor ministere care aveau în derulare proiecte de investiții au fost ciopârțite pentru acoperirea necesarului Ministerului Muncii.

Din cele 2,8 miliarde de lei, jumătate din bani sunt alocați plății integrale a drepturilor de asistență social. E vorba de indemnizații pentru creșterea copilului, ajutoare sociale, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoanele cu handicap. Cealaltă jumătate, de fix 1,42 miliarde de lei, reprezintă subvenția de echilibrare pentru bugetul asigurărilor sociale de stat.  

Acești bani trebuie alocați deoarece aleșii au ridicat limita minimă a indemnizației pentru creșterea copilului la 85% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Aceasta este acum 1.063 lei, față de 600 lei cât era la începutul anului. Persoanele care au optat să stea în concediu pentru creșterea copilului cel mult un an se pot întoarce pentru a beneficia de perioada prelungită, de doi ani, în aceleași condiții ca în primul an.

Nu doar Ministerul Muncii va avea bani în plus. Ministerul Finanţelor va beneficia de 613,6 milioane lei. Peste 310 milioane de lei sunt destinate plăţii dobânzilor la creditele externe contractate şi rambursate de statul român. Ministerul de Interne va avea 367,9 milioane lei în plus, din care 182 milioane lei vor fi allocate pentru organizarea alegerilor parlamentare.

Ministerul Sănătăţii va primi 297 de milioane de lei pentru plata salariilor majorate din sistemul sanitar, dar şi pentru reabilitarea unor materinităţi, investiţii în serviciile de ambulanţă şi primiri urgenţe, dotarea cu medicamente a cabinetelor din şcoli şi asigurarea contribuţiilor pentru pensionarii cu pensii mai mici de 872 lei. Ministerul Educaţiei va avea un plus de 265 milioane lei pe sold în principal pentru plata diferenţelor salariale prevăzute de Legea nr.85/2016 pentru personalul didactic din învăţământul universitar şi sume pentru plata majorărilor salariale aprobate prin OUG nr.20/2016; conform Legii nr.85/2016 personalul didactic care nu a obţinut hotărâri judecătoreşti pentru plata diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2008 - 13 mai 2011 beneficiază de aceste drepturi începând cu 2016), scrie adevarul.ro.

De asemenea, bani vor mai primi Ministerul Afacerilor Externe (35,1 milioane lei), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (25 milioane lei), Autoritatea Electorală Permanentă (55 milioane lei), dar şi Serviciul Român de Informaţii (37,7 milioane lei, în principal pentru „programe majore de achiziţii“).

Au pierdut bani Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Culturii și Ministerul Agriculturii. Astfel, proiecte importante finanțate și cu fonduri europene vor bate pasul pe loc din cauza reducerilor bugetare: 383 milioane lei de la Transporturi, 130,8 milioane de lei de la Dezvoltare, 194 de milioane de lei de la Cultură și 168,4 milioane de lei de la Agricultură. În acest domeniu, cei sacrificați sunt fermierii și zootehniștii, care au rămas fără bani pentru plata deconturilor la motorină şi acordarea de ajutoare de minimis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net