Bani pentru construcția de spitale regionale. Primul dintre ele ne costă peste 420 de milioane de euro

Ultima actualizare:

    Așa va arăta Spitalul Regional de Urgență Iași
Așa va arăta Spitalul Regional de Urgență Iași

Vin bani pentru construirea de spitale regionale. Primul dintre el va fi ridicat la Iași și va costa peste 420 de milioane de euro, dintre care 250 de milioane de euro vin cu împrumut din partea Băncii Europene de Investiții (BEI).

Pe 20 aprilie, Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, au semnat în cadrul unei video-conferințe contractul de finanțare în valoare de 250 milioane euro, destinat susținerii construcției Spitalului Regional de Urgență Iași.

Împrumutul este primul dintr-o serie de trei acordate de BEI pentru primele Spitale Regionale de Urgență. Acestea urmează să fi construite la Iași, Cluj și Craiova.

Costul total net al instituției medicale de la Iași este estimat la circa 420,9 milioane euro.

Conform contractului de finanțare, împrumutul acordat de BEI reprezintă 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferența de 170,9 milioane de euro (40,6 %), la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului, se va asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat.

Spitalul Regional de Urgență din Iași, gata în șapte ani

Proiectul va fi implementat de către Ministerul Sănătății în șapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028.

Termenii financiari aferenți fiecărei tranșe din împrumut se stabilesc la momentul efectuării tragerii respective, în funcție de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Băncii.

Spitalul Regional de Urgență din Iași va fi construit în locul Spitalului Județean de Urgență Iași

“Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investiția în sine va mobiliza investiții suplimentare în regiune, atât publice cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate, recunoscută în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar ”, a spus ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.


     Spitalul Județean de Urgență Iași a fost dat în folosinţă în 1757 și este una dintre primele unităţi medicale înfiinţate în Ţările Române
Spitalul Județean de Urgență Iași a fost dat în folosinţă în 1757 și este una dintre primele unităţi medicale înfiinţate în Ţările Române

Noul Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, arhitectural și medical, echipamente și tehnologie IT.

Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic, focalizat pe pacient și va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est. Aici vor fi tratați pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt.

Citește și: 

Stadiile Spitalelor Regionale. Proiectul din Cluj, trimis la organismul de finanțare

Cum va arăta şi cât va costa Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net