Bani mai mulți de la stat pentru achiziția de mașini electrice

Ultima actualizare:

    10.000 de euro e suma maximă pe care o pot primi românii pentru cumpărarea unui autoturism 100% electric. Foto: Sever Gheorghe
10.000 de euro e suma maximă pe care o pot primi românii pentru cumpărarea unui autoturism 100% electric. Foto: Sever Gheorghe

Românii vor putea cumpăra și în acest an autovehicule ecologice, cu motorizare hibridă sau 100% electrică, prin programul guvernamental „Rabla Plus”. Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), aprobat de guvern, prevede alocări totale de 200 de milioane de lei. O sumă importantă a fost alocată și pentru încurajarea casării autovehiculelor vechi.

Nu mai puțin de 80 de milioane de lei sunt disponibile în acest an (credite bugetare) pentru finanțarea achiziționării de autovehicule electrice și hibride. Conform legislației în vigoare, românii pot aplica pentru subvenții de stat de până la 10.000 de euro pentru mașini ecologice. Alte 120 de milioane de lei sunt alocate în urma unor credite de angajament laute de stat. Creditele de angajament sunt împrumuturile realizate de stat pentru rezolvarea unor probleme stringente, dar care trebuie restituite în decurs de câțiva ani. Aceste credite vor pune însă presiune pe bugetele anilor următori, care vor trebui majorate pentru a acoperi „gaura” creată de acestea.

Față de anii trecuți, pot aplica pentru bani nerambursabili și tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani, pentru achiziția de cvadricicluri. Aceste vehicule se pot conduce de la vârsta de 16 ani. Detalii AICI.

Programul „Rabla” se va desfășura și în acest an. Pentru înnoirea parcului auto național, AFM se bazează pe 150 de milioane de lei (credite bugetare) și 133 de milioane de lei (credite de angajament). În acest an, tichetul Rabla rămâne la valoarea de 6.500 de lei.

Bani pentru „Casa Verde”  

Nu mai puțin de 35 de milioane de lei au fost prevăzute în bugetul AFM pentru finanțarea în acest an a proiectelor care vizează eficientizarea sistemelor de încălzire utilizate de persoanele fizice și instituțiile publice din România. În perioada 2010-2017 peste 30.000 de persoane fizice au beneficiat de finanțare în cadrul programului „Casa Verde”, iar suma alocată se ridică la 180 de milioane de lei. În cadrul acestui program sunt finanțate următoarele tipuri de lucrări:

achiziţia de sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv a celor destinate înlocuirii sau completării sistemelor clasice de încălzire;cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului;taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Sumele maxime pe care le pot atrage persoanele fizice este 3.000 de lei (pentru instalarea de panouri solare nepresurizate), 6.000 de lei (pentru instalarea de panouri solare presurizate) și 8.000 de lei (pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer).

Primăria Sectorului 2 este prima instituție publică din România care a fost dotată cu panouri solare
Primăria Sectorului 2 este prima instituție publică din România care a fost dotată cu panouri solare

Persoanele juridice (instituții publice, unități de cult) pot atrage și ele sume în cadrul acestui program. Până în în 2017 au fost depuse circa 200 de proiecte de finanțare.

În acest caz, finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de până la 90% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

Cuantumul finanţării pentru instituţiile publice nu poate depăşi valoarea de 2.000.000 lei.Cuantumul finanţării pentru unităţile de cult nu poate depăşi valoarea de 500.000 lei.Cuantumul finanţării în cazul unităţilor administrativ-teritoriale nu poate depăşi următoarele valori:

4.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mare de 100.000;3.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 50.000 şi 100.000;2.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 20.000 şi 50.000;1.000.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori cuprins între 3.000 şi 20.000;500.000 lei pentru unităţile administrativ-teritoriale cu un număr de locuitori mai mic de 3.000.

Informații suplimentare referitoare la documentele pe care trebuie să le depună cei interesați pentru atragerea fondurilor se găsesc AICI.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net