Bani, Chanel şi Vuitton, iată şpaga de-un milion!

Ultima actualizare:

    “Directoarea nu purta haine care nu erau de firmă”, povesteşte un martor
“Directoarea nu purta haine care nu erau de firmă”, povesteşte un martor

Un milion de euro în bani, excursii în Statele Unite ale Americii, genţi Louis Vuitton ori cizme Chanel! Aceasta este mita pe care o directoare din Autoritatea Vămilor ar fi primit-o pentru a acorda un contract de aproximativ şase milioane de euro, pentru mentenanţa sistemului informatic integrat vamal.

Ancuţa Anda Macovei, şefa Direcţiei IT de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), a fost trimisă în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru luare de mită în formă continuată. În perioada în care ocupa aceeaşi funcţie în cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, directoarea ar fi pretins de la doi oameni de afaceri 25% din valoarea unor contracte de mentenanţă software. Ancuţa Macovei a recunoscut parţial primirea acestor bunuri, dar le-a considerat cadouri din partea colaboratorilor. 

Printre “cadourile” primite de directoare se numără portofel Burberry, pix şi stilou MontBlanc, geantă Louis Vuitton, geantă Furla, geantă Tod’s, curea Hermes, Ipad (16 GB) şi Iphone 4 (16 GB), pendulă de 2.000 €, ceas de mână Longines, televizor Samsung şi un set de cauciucuri de iarnă Dunlop pentru maşina sa, scrie adevarul.ro. Unul dintre oamenii de afaceri care se ocupa de „cadourile” directoarei a explicat la DNA că femeia nu purta haine care nu erau de firmă. „I-am mai cumpărat lui Macovei Ancuţa Anda o pereche de cizme bleumarin, lungi, din piele întoarsă, Chanel, de la comercianţi neautorizaţi, pe care am plătit 800 €. Aceasta a spus că nu le poartă pentru că sunt nişte fake-uri (n.r. – falsuri), deşi le-a primit, întrucât s-a interesat la departamentul care verifică autenticitatea produselor”, a dezvăluit martorul.  

Procurorii DNA descriu modul în care Macovei ar fi primit cei 25 la sută conveniţi cu firmele care câştigaseră licitaţia. Plicuri cu sume cuprinse între 5.000 şi 20.000 € erau aşezate sub cartonul unor produse de patiserie – cofetărie, cu care se prezentau la biroul femeii şi care se desfăceau într-o sală de şedinţă.  „Ea ştia deja ce conţinea pachetul cu pateuri, plicul fiind aşezat sub carton, desfăcea pachetul din care mâncam cu toţii, la final ea luând pachetul cu ce mai rămăsese, inclusiv plicul cu bani, şi mergea în biroul său”, a declarat martorul.  

În primăvara lui 2010, directorul IT ar fi cerut achitarea costurilor pentru o excursie în SUA. „Excursia a fost organizată în Las Vegas şi în New York (...) I-am cumpărat, împreună cu Gheorghe Mihai şi cu Adrian Radu, lui Macovei Ancuţa o tabletă de capacitate 16 GB, în valoare de 700 USD. Tot în Las Vegas am închiriat un elicopter cu care am făcut o excursie la Grand Canyon”, îşi aminteşte un martor citat în dosar.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net