«Balada unui greier mic» de Topîrceanu, "reinventată" de autorii manualului de clasa a II-a

Ultima actualizare:
Aşa arată versiunea "reintereptată" a poeziei "Balada unui greier mic"
Aşa arată versiunea "reintereptată" a poeziei "Balada unui greier mic"

Nu mai reprezintă un subiect de mirare faptul că există greşeli în manualele după care elevi vor învăţa. Se pare că autorii manualelor nu doar că nu deţin informaţii corecte, dar şi intervin asupra textelor scrise de autori cunoscuţi atunci când nu sunt de acord cu topica. Astfel, o poezie aparţinând lui George Topîrceanu a fost masacrată fără milă. Noua versiune a poeziei a fost încărcată online de o profesoară de limba română care a fost şocată să descopere inventivitatea unor colegi de breaslă.

Unii dintre elevii clasei a II-a vor învăţa o versiune modificată a poeziei Balada unui greier mic, aparţinând lui George Topîrceanu. Creația lui Topîrceanu a fost modificată chiar de autorii manualelor, care au extras câteva versuri, au schimbat topica și au intervenit inclusiv asupra unor cuvinte.

Cea care a atras atenţia asupra acestei situaţii a fost o profesoară de limba română din Petroşani care a încărcat pe pagina sa de Facebook versiunea poeziei din manualele pentru clasa a II-a. 


    Aşa arată versiunea
Aşa arată versiunea

Alături de poezia modificată profesoara a scris şi un scurt mesaj prin care şi-a exprimat revolta. „Asemeni greierașului din poezie, și eu sunt necăjită! Cine le-a dat dreptul autoarelor manualului să modifice versurile lui Topîrceanu? Cum să le cer elevilor mei să memoreze varianta masacrată? Mai ales finalul sună ca naiba!...”, a fost mesajul scris profesoara pe pagina sa de Facebook.

Varianta originală a poeziei

- Cri-cri-cri, Toamnă gri, Nu credeam c-o să mai viiÎnainte de Crăciun, Că puteam şi eu s-adunO grăunţă cât de mică, Ca să nu cer împrumutLa vecina mea furnică, Fi'ndcă nu-mi dă niciodată, https://Versuri.ro/w/hdy1 Şi-apoi umple lumea toatăCă m-am dus şi i-am cerut... 

Dar de-acuş, Zise el cu glas sfârşitRidicând un picioruş, Dar de-acuş s-a isprăvit... Cri-cri-cri, Toamnă gri, Tare-s mic şi necăjit!

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net