Baia Mare: Riscă să facă închisoare pentru că nu se tratează

Ultima actualizare:

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Baia Mare, Sorina Pintea a depus joi, 26 mai, Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, nouă sesizări pe numele unor maramureşeni înregistraţi în evidenţele unităţii spitaliceşti ca bolnavi de TBC. Aceştia fie au refuzat tratamentul, fie l-au întrerupt în mod intenţionat. Oamenii urmează să fie cercetaţi de poliţie, care să stabilească dacă aceştia, la rândul lor, au îmbolnăvit şi alte persoane. „Problema celor care refuză tratamentul este una reală, cu care de contruntăm de foarte mult timp. Nu de puţine ori am fost nevoiţi să apelăm la ajutorul Poliţiei pentru a aduce bolnavii înapoi la spital, după care au fugit din nou", a reclamat Lucia Oşan, medic primar pneumolog în cadrul Spitalului TBC din Baia Mare.

Închisoare sau amendă

Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare, Dana Borcuti, sustragerea de la un astfel de tratament este încadrată ca infracţiune, fiind încălcată în aceste cazuri Legea Sănătăţii Publice. „Chiar în cursul zilei de ieri am primit din partea managerului Spitalului TBC un număr de nouă sesizări pe numele a şapte persoane din Baia Mare şi alte două din Mireşu Mare. În acest caz este încălcat articolul 308 din Codul Penal privind «Zădărnicirea prevenirii şi combaterii bolilor molipsitoare». În funcţie de numărul de persoane care au fost infectate din cauza acestor bolnavi, ei riscă o condamnare cu închisoare între o lună şi doi ani. Sau amendă", a explicat Dana Borcuti.

Tratamentul este gratuit

Potrivit specialiştilor, tratamentul bolnavilor de TBC este gratuit şi are o durată de aproximativ şase luni, dintre care două luni bolnavul trebuie să le petreacă în spital. „Pentru că în cazul tuberculozei vorbim de un bacil care se transmite pe cale aeriană, bolnavii trebuie izolaţi imediat ce boala lor a fost depistată şi feriţi de contactul cu alte persoane deoarece acestea pot fi foarte uşor contaminate", a explicat medicul primar pneumolog, Lucia Oşan.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net