Bacteria ucigașă, găsită în brânza proaspătă din magazinele din Argeș

Ultima actualizare:

    O parte din bebelușii bolnavi din Argeș au fost internați la Spitalul „Marie Curie” din Capitală
O parte din bebelușii bolnavi din Argeș au fost internați la Spitalul „Marie Curie” din Capitală

După ce ministrul Sănătății a anunțat că a identificat cauza îmbolnăvirii bebelușilor din județul Argeș, într-o tulpină a bacteriei E.coli, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că a găsit bacteria ucigașă 25 de kilograme de brânză de vaci într-un magazin din Curtea de Argeş.

ANSVSA a găsit E.coli în produse lactate din Argeș. Este vorba despre produse tradiționale, precum brânza, comercializate în magazine.

Aceeași bacterie a fost descoperită și la o găină dintr-o gospodărie din Bacău.

"Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeş. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală", a precizat, pentru Mediafax, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

În urmă cu o săptămână, Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că s-a identificat cauza îmbolnăvilor copiilor din Argeș. Potrivit ministrului, este vorba despre o tulpină a bacteriei E.coli.

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

„Reiau mesajul legat de prevenție, respectiv achiziționarea alimentelor din surse autorizate, ambalate corespunzător, cum ar fi produsele pasteurizate - în cazul lactatelor, produse autorizate sanitar-veterinar. Spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, tratamentul termic al alimentelor, atunci când se impune”, a recomandat ministrul Sănătății.

Primul caz de bebeluș care prezenta simptomele sindromului hemolitic uremic a apărut în 29 ianuarie. De atunci peste 50 de bebeluși au fost internați în spitalele din Argeș. Cazurile foarte grave au fost transferate în spitalele din București. Trei dintre copiii internați au murit, iar luni, 29 februarie, a fost externat primul bebeluș, de la spitalul ”Marie Curie” din București.

Tatăl micuțului a declarat că are de gând să se coalizeze cu alți părinți lezați și să dea în judecată personalul și conducerea Spitalului de Pediatrie din Pitești pentru modul în care au gestionat cazul de îmbolnăvire cu E.coli.„Am mai stat trei zile la Pitești degeaba. Medicii de la Spitalul din Pitești m-au trimis de la Pediatrie la Infecțioase pentru că medicul de gardă era foarte obosit, dormea. Mi-au zis asistentele să nu-l trezesc. M-au trimis la Infecțioase unde îmi spuneau că este în regulă și mă trimiteau la Pediatrie. De la Pediatrie mă trimiteau înapoi la infecțioase, ziceau că este bine, ne plasau ca pe minge. De trei ori au făcut așa. (…) Nu și-au făcut deloc treaba, vă spun eu. Să stați acolo să vedeți cum se comportă cu cei mici. Se comportă ca și cu niște animale. O să încerc să fac ceva. Am vorbit cu părinții, vom vedea. Ne gândim la ceilalți copii”, a declarat Tiberiu Matei, tatăl micuțului externat

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net