Avertizare meteo. Ne lovește canicula! Sunt 35 de grade la Tulcea

Ultima actualizare:

    Ne lovește canicula. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unitățiFOTO: Click!
Ne lovește canicula. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unitățiFOTO: Click!

De 17 ani nu a mai fost atât de cald la mijlocul lunii iunie. Meteorologii ANM au anunțat că vremea va fi călduroasă în în cea mai mare parte a țării în următoarele zile. Astăzi, 12 iunie, au fost înregistrate 35 de grade la Tulcea. Uite cât va dura arșița!

Un val uriaș de căldură a urcat din nordul Africii spre Europa, inclusiv în țara noastră. Vom avea temperaturi de peste 35 de grade, ceea ce înseamnă că va fi caniculă. Meteorologii ANM atrag atenția că indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Din 2002 nu au mai fost valori atât de ridicate la mijlocul lunii  iunie.

”Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a țării, iar în regiunile vestice, nord-vestice, sudice și sud-estice și pe arii restrânse în restul teritoriului, după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Îndeosebi după-amiaza și seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal și la munte și pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...25 l/mp și izolat 35...40 l/mp”, informează ANM.

Cât va dura arșița

Informarea meteo este valabilă pentru perioada 12 iunie, ora 10 – 14 iunie, ora 23, dar în funcție de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ANM va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

  • Astăzi, 12 iunie, la Tulcea s-a înregistrat o temperatură de 35 de grade la umbră, iar la Gura Portiței (în Deltă) au fost 34 de grade. În sudul țării s-au înregistrat  valori de peste 30 de grade.
  • Potrivit prognozei pentru următoarele zile joi, 13 iunie, vor fi 34 de grade în Banat, 33 de grade la umbră în Capitală și 30 – 32 de grade în majoritatea regiunilor.
  • Vineri, 14 iunie, și sâmbătă, 15 iunie, va fi caniculă în Banat, iar în restul țării peste 30 de grade.
  • Duminică și luni (16 și 17 iunie), sunt prognozate valori de 33 de grade în Banat și peste 30 de grade în sudul țării.

Vremea în luna iunie, în România. Recorduri de temperatură

  • Temperatura maximă absolută a lunii iunie în România este 42,0ºC, înregistrată la Oraviţa, în data de 29 iunie 1938.
  • Temperatura maximă absolută a lunii iunie, la Bucureşti, este de 40,3ºC, înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret în 20 iunie 1918.
  • La staţiile meteorologice Bucureşti-Afumaţi şi Bucureşti-Băneasa, maxima absolută este 39,8ºC şi respectiv 39,0ºC, ambele înregistrându-se în data de 26 iunie 2007.
  • La data de 26 iunie 2007 s-au înregistrat maxime absolute la 48 de staţii meteorologice, acestea fiind, în general, peste 34ºC.
  • Ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime absolute mari în luna iunie, majoritatea peste 33ºC, au mai fost: 2002, 2000, 1987, etc.
  • Temperatura minimă absolută a lunii iunie în România este -12,0ºC, înregistrată la staţia meteorologică Vf. Omu, în zilele de 5 şi 6 iunie 1939.
  • La Bucureşti, minima absolută a lunii iunie este 4,2ºC, înregistrată în data de 3 iunie 1918, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret.
  • Luni iunie foarte reci în România au mai fost în anii 1990, 1977, 1962, etc. Ȋn anul 1990, în perioada 1-3 iunie a fost înregistrată minimă absolută a lunii iunie la 46 staţii meteorologice, majoritatea sub 9ºC, la Stâna de Vale înregistrându-se -3,8ºC.
  • Ȋn luna iunie 1977 s-a înregistrat minimă absolută la 44 staţii meteorologice, în perioada 2-5 iunie, valorile fiind sub 7ºC.
  • Citește și
  • Cum ne protejăm de caniculă. 13 sfaturi care ne scapă de neplăceri
  • Ardem iar la 40°C. Iată cum îţi distruge canicula organismul!
image
image
image
image
image
image
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net