Avertismentul unui fermier buzoian: «Carnea de miel va ajunge la 30 de lei/kg»

Ultima actualizare:

    Fermierii buzoieni spun că preţurile vor fi mai mari din cauza secetei prelungite, care a scumpit furajele
Fermierii buzoieni spun că preţurile vor fi mai mari din cauza secetei prelungite, care a scumpit furajele

Se apropie Paştele şi, potrivit tradiţiei, de pe mesele românilor nu trebuie să lipsească preparatele din carne de miel. Fermierii din zona Buzăului anticipează preţuri mai mari chiar şi cu 5 lei pe kilogram, comparativ cu anul trecut. Vestea bună este că vor fi miei mai mici, pentru toate buzunarele. Nu trebuie omisă carnea de ied, considerată de mulţi ca fiind mai gustoasă.

Abia a început Postul Paştelui, dar crescătorii de ovine se pregătesc de vânzări. Buzoianul Florin Marin are peste 400 de oi şi de capre în ferma pe care a moştenit-o de la tatăl său. Peste mai puţin de o lună, el va scoate la vânzare cel puţin 50 de miei, care mai au de luat în greutate.

„Mieii care au acum 10 kg vor ajunge, peste o lună, la peste 25 kg. Îi hrănim bine, cu orz şi cu porumb, în primul rând, cu lucernă şi suplimentăm cu paie de grâu care mai au boabe în ele”, dezvăluie, pentru adevarul.ro,fermierul din satul buzoian Maxenu.

În ultimii ani, din cauza secetei prelungite, asigurarea hranei pentru ovine a devenit o grijă apăsătoare pentru fermieri. Cerealele de pe câmp s-au uscat repede, iar păşunile au rămas mai repede fără verdeaţă.


    Florin Marin hrăneşte ovinele cu orz, porumb şi lucernă
Florin Marin hrăneşte ovinele cu orz, porumb şi lucernă

”Ţinând cont că anul trecut a fost critic pentru noi din punct de vedere al furajului, care a fost mai scump, sperăm să vindem cu un preţ mai mare. La ora actuală, un kilogram în viu se dă cu 14,5 lei. Până la Paşte, un kil de miel sau de ied, tăiat, o să fie în jur de 30 - 32 de lei”, crede fermierul buzoian. Vestea bună este că vor fi şi miei mai mici, pentru toate buzunarele, arată crescătorul Florin Marin. De asemenea, mulţi vor cumpăra carne de ied, considerată mai gustoasă decât cea de miel.

”Carnea de ied e un pic mai uşoară şi mai dulce. Sunt persoane care nu consumă carne de oaie şi se axează pe ieduţ, alţii zic că mielul miroase a oaie, pe când iedul nu miroase”, explică fermierul.

„Ieduţii vor fi mai mici, la 8 - 10 kilograme. Pot fi şi mai mari, la 12 - 13 kilograme, în funcţie de bugetul clientului”, spune Marin Gheorghe, un alt crescător de animale din zona Buzăului.


    Un deliciu pe masa de Paşte: friptura de miel
Un deliciu pe masa de Paşte: friptura de miel

“Toţi mieluţii şi ieduţii pe care-i avem acum, că sunt femele, că sunt masculi, vor merge la vânzare. Pentru întinerirea turmei vor fi păstraţi cei fătaţi de acum înainte”, încheie fermierul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net