Autoritățile n-au învățat nimic de la o dramă la alta! Cel mai recent exemplu: crimele de la Caracal

Ultima actualizare:

    Alexandra şi Luiza,  două tinere cu un   destin cutremurător
Alexandra şi Luiza, două tinere cu un destin cutremurător

Avionul prăbuşit în Apuseni (2014), incendiul de la “Colectiv” (2015), fetele ucise la Caracal (2019). Ajunge! Cele trei cazuri care au îndoliat şi, deopotrivă, au revoltat România oferă imaginea clară a incompetenţei şi a superficialităţii de care au dat dovadă autorităţile în situaţii extreme. Şi, mai grav, fără să înveţe nimic de la o dramă la alta.

Curajul unei fete de 15 ani

Alexandra Măceşanu, copila sechestrată, maltrată, violată şi ucisă de Gheorghe Dincă, în casa ororilor din Caracal, a luptat cu disperare pentru viaţa sa. Ajunsă miercuri în ghearele individului de 65 de ani, fata nu şi-a pierdut curajul şi a făcut tot ce-a putut pentru a alerta autorităţile. Rămasă fără telefonul mobil (găsit undeva pe traseul Dobrosloveni – Caracal), puştoiaca a găsit joi un telefon în casa unde era prizonieră şi a izbutit să sune de trei ori la 112, începând cu ora 11.05. Zadarnic! În ciuda detaliilor oferite de Alexandra despre gospodărie şi despre agresor, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) n-a reuşit localizarea, trimiţându-i pe poliţişti la trei adrese greşite.

O problemă veche de 12 ani

În primăvara acestui an, a fost anunţată lansarea de către STS a unei aplicaţii 112 pentru telefoanele mobile cu sisteme Android şi iOS, capabilă să genereze infomaţia de localizare şi să transmită poziţia geografică a telefonului.

Cu alte cuvinte, posesorii celorlalte telefoane (altele decât cele cu sisteme Android şi iOS), cum sunt cele cu butoane folosite de majoritatea vârstnicilor din zonele rurale, nu pot fi localizaţi. La 12 ani după deschiderea procedurii de infringement împotriva României, pentru că nu era în stare să localizeze cu exactitate apelurile la 112, şi alţi cinci ani de la prăbuşirea avionului pilotat de Adrian Iovan în Apuseni, lucrurile nu s-au schimbat. Deşi nu recunoaşte problemele legate de localizarea apelurilor, STS a demarat o licitaţie pentru modernizarea sistemului 112, procedura fiind lansată încă din vara anului trecut, scrie adevarul.ro. După desemnarea câştigătorului, serviciul 112 va fi modernizat, astfel încât utilizatorii care deţin telefoane mobile echipate cu funcţionalitatea Advanced Mobile Location – AML să poată fi localizaţi de STS cu o acurateţe între 5 şi 50 de metri, când sună după ajutor la 112, datorită unor noi funcţionalităţi care ar urma să fie implementate până la sfârşitul anului 2020.

Anchetatorii s-au mişcat ca melcul

Şi Poliţia Română e una dintre verigile slabe ale lanţului nefericit de evenimente derulate în cazul atroce de la Caracal. Oamenii legii şi-au mişcat greu fundurile în cazul uciderii celor două copile. Surse din rândul anchetatorilor dezvăluie că poliţiştii au decis să renunţe la informaţiile furnizate de STS şi să pornească pe un cu totul alt fir. Copila des-crisese cu acurateţe locul în care se află şi cum arată bărbatul care a răpit-o. În baza acestor informaţii, poliţiştii au început să cerceteze înregistrările făcute de camerele de supraveghere din comuna Dobrosloveni, acolo unde fata s-a urcat în maşina de ocazie spre Caracal.

Problema poliţiştilor este însă că au făcut-o extrem de târziu, şi nu în paralel cu investigarea adreselor furnizate de STS, scrie adevarul.ro. Este evident că arhiva înregistrărilor video ar fi trebuit să fie cercetată încă de miercuri, când părinţii Alexandrei au furnizat detalii despre circumstanţele dispariţiei. Într-un final, oamenii legii au reuşit să descopere maşina în care adolescenta s-a urcat, un Renault gri, şi l-au identificat pe proprietar după numărul de înmatriculare. Au găsit casa suspectului şi au obţinut un mandat de percheziţie joi spre vineri, în jur de ora 3.30. Poliţiştii au înconjurat proprietatea, dar au descins în interior abia la ora 6.00, la 19 ore după apelul diperat al Alexandrei la 112, invocând faptul că un mandat de percheziţie nu poate fi pus în aplicare decât între orele 6.00 şi 20.00, conform legilor din România.

Puteau intra înainte de 6.00

„Atunci când există indicii că viaţa unei persoane este pusă în pericol, nu este nevoie de un mandat de percheziţie, se intervine conform procedurii infracţiunii flagrante. Practic, vorbim de proceduri de intervenţie în cazul infracţiunilor descoperite în timpul săvârşirii sau imediat după săvârşire”, a declarat un fost procuror pentru adevarul.ro. Această prevedere este conţinută în Articolul 20 din Codul Penal.

 Demiteri

Intraţi pe proprietate, poliţiştii l-au găsit treaz pe suspect, precum şi urme arse ale bijuteriilor purtate de Alexandra. După bâlbele din cazul de la Caracal, au fost demişi Petre-Silviu Neacşu, prefectul de Olt, Radu-George Ioniţă, subprefectul de Olt, şeful şi adjuncţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, şi Ioan Buda, şeful Poliţiei Române.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
beneficiile jocului la varsta adulta 1536x864 jpg
Afl â care sunt principalii pomi fructiferi care nu trebuie s â +¢i lipseasc â din gr âdin â min jpg
Metrou Victoriei FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net