Au pus dispozitive antifurt la conservele de peşte! Măsurile luate de supermarketuri pentru a opri furtul de alimente

magazin_2_shutterstock_205865908_1.jpg

Puterea de cumpărare a scăzut în România

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Anul 2021 a adus în toată lumea o creştere galopantă la preţurile alimentelor, fără precedent în ultimii zece ani. În România, deşi preţurile sunt, oficial, mai mici decât în Occident, mulţi oameni au probleme din cauza puterii scăzute de cumpărare. Unii au ajuns să fure alimente, astfel că supermarketurile au decis să ia măsuri suplimentare.

Românii săraci îşi permit tot mai greu să-şi cumpere mâncare, iar unii dintre ei ajung să o fure din supermarketuri, pentru a supravieţui. Aceşti oameni sunt blamaţi de unii, în timp ce alţii le plâng de milă, scrie adevarul.ro. Într-o ţară în care salariul minim net este ridicol, aproximativ 250 de euro, furturile din magazine s-au înmulţit, iar reprezentanţii supermarketurilor s-au văzut nevoiţi să ia măsuri.

Întrucât paznicii şi camerele de supraveghere n-au reuşit să stopeze fenomenul, managerii magazinelor aplică o nouă metodă. Este şi cazul şefilor de la Carrefour Market situat în zona Cultural - Berceni, din Capitală. Managerii acestui magazin au decis să monteze dispozitive antifurt pe conservele de peşte. „Se fură foarte mult, mai ales conservele, sunt mulţi oameni săraci cărora nu le mai ajung banii”, spun vânzătorii. Nu departe, tot în cartierul Berceni, într-un supermarket Mega Image, sistemele antifurt „îmbracă” până şi pungile de fistic.  

magazin_1_1.jpg

Conservele de ton, marfă „protejată”

Nu doar oamenii sărmani din Bucureşti fură alimente. Cazuri asemănătoare s-au înregistrat la un magazin Lidl din Cluj, pe strada Alexandru Vaida Voievod. Salamul de Sibiu reprezintă cea mai importantă ţintă, iar conducerea magazinului a decis să lege la capătul batoanelor câte un dispozitiv antifurt. „Într-un fel îi înţeleg; sunt mulţi oameni care au rămas fără locuri de muncă sau care nu mai fac faţă cheltuielilor. Dar nici nu putem să-i lăsăm să fure, iar noi să plătim ceea ce iese pe minus”, explică o vânzătoare.  
Deşi preţurile alimentelor sunt ceva mai mari în Franţa, Germania sau Belgia, salariul minim în aceste state e de cinci ori mai mare decât în România. Doar 540.000 de persoane (adică un român din nouă) câştigă un salariu de cel puţin 1.000 de euro net pe lună, potrivit datelor furnizate Institutului Naţional de Statistică.   

magazin_3_1.jpg

Salamul de Sibiu, „echipament” de siguranţă

Aproape 1,5 milioane de salariaţi (mai mult de un sfert din total) muncesc pentru salariul minim, care depăşeşte cu puţin 250 de euro net. În oraşe ca Bucureşti şi Cluj, aceşti bani ajung în cel mai fericit caz doar pentru achitarea chiriei. 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul