Au plecat în expediţie spre polul mondial al frigului

Ultima actualizare:

    Attila și Kinga, alături de mașina echipată specialFotografii: Facebook / Hello Siberia Expedition
Attila și Kinga, alături de mașina echipată specialFotografii: Facebook / Hello Siberia Expedition

Asta da aventură! Kinga şi Attila Bertici au pornit săptămâna trecută într-o expediţie îndrăzneaţă spre Oymyakon (Rusia), polul mondial al frigului. Cei doi soţi din Satu Mare vor parcurge 25.000 de kilometri la volanul unei maşini Dacia Duster, în 40 de zile, la temperaturi de până la minus 65 de grade Celsius.

Soţ şi soţie îndrăgostiţi de călătorii! Kinga şi Attila Bertici au pornit pe 12 decembrie într-o expediţie îndrăzneaţă spre Oymyakon (Rusia), polul mondial al frigului. Oymyakon este un sat de 500 - 600 de suflete, situat în cea mai mare regiune a Rusiei, Iakutia sau Republica Saha (cum i se spune oficial).

Emoții și zâmbete înainte de startul călătoriei
Emoții și zâmbete înainte de startul călătoriei

“Iakutia este uriaşă, trei milioane de kilometri pătraţi, de 12 ori mai mare decât România. Populaţia este de numai un milion de locuitori, aşezările sunt rare, iar clima – extrem de dură!”, explică Gabriel Lavrincic, director comercial al unui producător de mobilă, una dintre companiile care sprijină financiar călătoria.

Popas în Ucraina,  la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din aprilie 1986
Popas în Ucraina, la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din aprilie 1986

“În Iakutia au fost deportaţi de-a lungul anilor mulţi disidenţi, regiunea fiind un fel de «închisoare fără uşi» şi fără ziduri, din cauza munţilor, a mlaştinilor şi a gheţii. E una dintre cele mai izolate regiuni din lume”, adaugă directorul pentru adevarul.ro. În 1993, la Oymyakon au fost  minus 68 de grade, cea mai joasă temperatură înregistrată pe Terra.

Temperaturi înspăimântătoare la Oymyakon
Temperaturi înspăimântătoare la Oymyakon

Costurile expediţiei se ridică la 14.000 de euro, deplasarea făcându-se cu o Dacia Duster, căreia i-au fost aduse unele modificări, astfel încât să înfrunte condiţiile extreme din Siberia. “Maşina va fi echipată în Novosibirsk cu un sistem de încălzire auxiliară, ce a costat 2.500 de euro şi care va încălzi rezervorul maşinii, filtrul de motorină, combustibilul şi echipamentele de alimentare. De asemenea, autovehiculul va fi izolat termic cu un material special, care se produce numai în Rusia. În ceea ce priveşte combustibilul, nu sunt probleme: motorina e de calitate în Rusia - un litru costă în Siberia echivalentul a 2,7 lei. Există un tip de motorină care rezistă chiar şi până la  minus 80 de grade Celsius”, detaliază Lavrinciuc.

Click! spune

Așa arată traseul temerarilor din Satu Mare
Așa arată traseul temerarilor din Satu Mare

Aventura soţilor Bertici poate fi urmărită pe Facebook, pe canalul de YouTube şi pe Instagram. Anul trecut, Attila şi fiul său, Norbert, au parcurs în 40 de zile aproape 30.000 de kilometri cu o Dacia Logan, până la Vladivostok, în extremitatea sud-estică a Rusiei.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net