Au declarat război căpuşelor invizibile

Ultima actualizare:

    Stropirile au  început ieri în  Parcul Plumbuita
Stropirile au început ieri în Parcul Plumbuita

Zece bucureşteni ajung zilnic la Institutul „Matei Balş" fiindcă sunt muşcaţi de căpuşe. Hidoasele insecte, capabile să trasmită boli grave, au creat o întreagă isterie în rândul populaţiei şi autorităţilor. Edilii sectorului 2 au pornit ieri o cruciadă împotriva creaturilor, în parcuri, deşi nimeni n-a văzut picior de căpuşă în această zonă a oraşului.

Totuşi, paza bună trece primejdia rea. E o vorbă din bătrâni care şi-a demonstrat de atâtea ori utilitatea, pe care se bazează acum şi edilii sectorului 2.

Patru echipe de medici veterinari de la centrul teritorial din sector au întors pe dos 21 de parcuri din această zonă a Capitalei. Înarmaţi cu un „tun" de trimis căpuşele în lumea viselor şi îmbrăcaţi în costume speciale, ei au efectuat stropiri preventive în apropierea locurilor de joacă şi în interiorul spaţiilor amenajate pentru câinii de companie.

Prima oprire a fost în Parcul Plumbuita, unde medicii au identificat trei zone în care căpuşele ar putea ataca. „Nu am avut nici o sesizare până acum despre existenţa căpuşelor în parcurile de pe raza sectorului 2. Cred că e mai mult o isterie generală care nu are ceva în comun cu realiteta. Noi am efectuat stropiri preventive, la solicitarea primarului", ne-a spus Cecilia Nicolicescu, medic veterinar la Centrul Teritorial Veterinar al sectorului 2.

Edilii sectorului 2 spun că acţiunea de dezinsecţie nu cade în sarcina lor, ci a firmei de dezinsecţie cu care Municipalitatea are contract. O hotărâre a Consiliului General din luna martie (nr. 53/2012) îi contrazice însă.

Actul aprobat de consilieri obligă toate ADP-urile de sector şi pe toţi deţinătorii de spaţii verzi să efectueze singuri tratamentele împotriva căpuşelor.

„Multă lume ne pune nouă în cârcă această sarcină de combatere a căpuşelor. Nu am efectuat stropiri pentru acest tip de dăunător fiindcă nu intră în atribuţiile noastre. Noi ne ocupăm de combaterea rozătoarelor şi a ţânţarilor", ne-a spus Andrei Leca, managerul firmei de dezinsecţie 3D România, care are contract cu Municipalitatea.

Cât de periculoase sunt aceste insecte

„Ca multe insecte, căpuşele apar primăvara, după o lungă perioadă de hibernare. Primele lor victime sunt câinii şi copiii aflaţi la locurile de joacă. Sunt paraziţi artropozi care se hrănesc cu sângele gazdelor lor", ne-a spus Cecilia Nicolicescu, medic veterinar.

Căpuşa transmite boli infecţioase, cum sunt febra butunoasă şi borrelioza, şi poate cauza anemie şi paralizie. Persoanele muşcate se pot îmbolnăvi la câteva ore de la intrarea în contact cu intrusul, aşa că e important ca acesta să fie îndepărtat cât mai repede.

Dacă aţi fost muşcaţi de căpuşe veţi simţi umflături ale încheieturilor, veţi scădea în greutate, veţi şchiopăta şi veţi prezenta anemie.

image
image
image
image
image
image
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net