Au aşteptat 20 de ore ca să se închine la Sfânta Parascheva

Ultima actualizare:

    Străzi “inundate”  de oameni la Iaşi
Străzi “inundate” de oameni la Iaşi

În cele şapte zile de sărbătoare închinate la Iaşi Sfintei Parascheva, peste 250.000 de credincioşi au luat parte la pelerinajul şi la slujbele organizate la Catedrala Mitropolitană. Cei mai mulţi pelerini au ajuns la Iaşi vineri noapte, mai ales că Sărbătoarea Sfintei Parascheva a fost, în acest an, sâmbătă.

Aglomeraţie la Iaşi! În ultimele două zile, coada la racla cu moaştele Sfintei Parascheva a numărat, constant, 30.000 de persoane, care au aşteptat şi 20 de ore ca să se închine la Cuvioasă. Un alt record îl reprezintă participarea la slujba de sâmbătă, de pe Bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi. La Liturghie au fost prezenţi 20.000 de credincioşi, artera pietonală devenind o imensă biserică în aer liber. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de ÎPS Nicholas, Mitropolit de Hama (Siria). La final, Mitropolitul de Hama a transmis: „Sunt zile grele pentru noi, dar avem credinţa că Dumnezeu este milostiv. Noi, creştinii din Siria, suferim din cauza războiului, mulţi mitropoliţi sunt daţi dispăruţi, iar unii preoţi au fost decapitaţi”.

Un alt moment impresionant al slujbei de la Hramul Sfintei Parascheva a fost cel în care  Arhimandritul Mina Dobzeu a primit „Crucea Moldovă“. Cunoscut drept „botezătorul” lui Nicolae Steinhardt şi mărturisitor al credinţei ortodoxe în închisorile comuniste, părintele, ajuns la 96 de ani, locuieşte acum în Huşi. Preotul orb, adus în scaun cu rotile, a primit distincţia „Crucea Moldavă”, dar şi o icoană a Sfintei Parascheva.Şi pelerinii au putut asculta slujbele din Catedrală, pe tot traseul de trei kilometri fiind montate difuzoare pe stâlpi.


    Credincioşii s-au  rugat în faţa raclei
Credincioşii s-au rugat în faţa raclei

Dramă pe şosea: un preot şi trei membri ai familiei au pierit într-un accident

simeon stalpnicul png

Cumplit! Un grav accident de circulaţie s-a produs sâmbătă pe Drumul Naţional 2E din judeţul Suceava şi s-a soldat cu moartea a cinci persoane. Preotul Petrică Gavril, sora şi cumnatul său au murit pe loc, iar fiica sa a decedat la spital. Şi şoferul aflat în celălalt vehicul implicat în accident a murit. Patru persoane, dintre care trei copii, au suferit răni serioase.Preotul din satul Lămăşeni se îndrepta împreună cu familia şi cu patru copii spre Iaşi, cu o maşină Volkswagen, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, când autoturismul a fost lovit violent de un vehicul intrat pe contrasens. „Autoturismul cu opt locuri era condus de preot, care se îndrepta spre Iaşi, împreună cu soţia, sora, cumnatul acestuia şi cu patru copii, cu vârste între 6 şi 13 ani. La un moment dat, şoferul unui alt autoturism, care circula din sens opus, a pierdut controlul volanului şi a lovit frontal autoturismul condus de preot”, spune comisarul Ionuţ Epureanu, de la Inspectoratul de Poliţie Suceava.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net