Atenție, părinți! Pe 22 martie se încheie înscrierile la clasa ”zero”

Ultima actualizare:

    Prima etapă de înscriere în clasa ”zero” se încheie pe 22 martie 2019FOTO: Click!
Prima etapă de înscriere în clasa ”zero” se încheie pe 22 martie 2019FOTO: Click!

Prima etapă de înscriere în clasa ”zero” se încheie pe 22 martie. În clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, până la 31 august 2019, inclusiv. Etapa a doua va începe pe 2 aprilie, când pot depune cererile de înscriere pentru copiii care nu au fost înscriși în prima etapă.

Atenție, părinți! Pe 22 martie se încheie înscrierile la clasa ”zero”. Ministerul Educației a comunicat că, până la sfârșitul zilei de 18 martie, au fost depuse 122.220 de cereri de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2019 – 2020.

Conform situației centralizate de Ministerul Educației, în intervalul 4-18 martie din prima etapă (4 - 22 martie 2019) a calendarului de înscriere în învățământul primar pentru anul şcolar 2019-2020 au fost introduse 122.220 de cereri în baza națională de date.

Dintre acestea, 106.779 de cereri (87,4%) vizează copii cu vârsta de șase ani (împliniţi până la data de 31 august 2019, inclusiv), iar 15.441 de cereri (12,6%), copii cu vârsta de șase ani (împliniţi în perioada 1 septembrie - 31 decembrie 2019, inclusiv).

În prima etapă, cererile-tip de înscriere mai pot fi completate, online sau la secretariatul unității de învățământ în care se dorește înscrierea copilului, până vineri, 22 martie, inclusiv. 

Cererile-tip completate online trebuie validate ulterior în unitatea de învățământ aleasă pentru înscriere, în prezența părintelui și (cel puțin) a unui membru al comisiei, între orele 8.00 – 18.00, zilnic, de luni până vineri.

Listele copiilor înscriși după prima etapă și numărul locurilor rămase libere vor fi afișate atât în unităţile de învăţământ, cât şi pe site-urile acestora şi ale inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB, vineri, 29 martie.

A doua etapă de înscriere în clasa ”zero”

A doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor-tip de înscriere este programată între 2 și 8 aprilie  și se adresează copiilor care nu au fost înscriși/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile. Listele finale vor fi afișate în data de 11 aprilie.

Ulterior, timp de o săptămână (12-19 aprilie), inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului.

La solicitarea părinților, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, pot fi înscriși după o evaluare a dezvoltării copilului care să ateste că micuțul poate parcurge cu succes clasa pregătitoare.

Calendar 2019. A doua etapa de înscriere în clasa pregătitoare 

  • 1 aprilie 2019: Școlile vor afișa procedura specifică de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar.
  • 2 aprilie – 8 aprilie:  Părinții copiiilor care nu au fost admiși în prima etapă depun cererea-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua.
  • 8 aprilie -10 aprilie: Procesarea, la nivelul școlilor, a cererilor depuse.
  • 11 aprilie 2019 – Afișarea listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.
  • 12 aprilie – 19 aprilie: Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși.

Acte necesare la înscrierea în clasa pregătitoare 2019

  • Cerere-tip de înscriere
  • Copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal
  • Certificatul de naştere al copilului
  • Documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul).
  • Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Fiecare unitate de învăţământ în care există clasă pregătitoare are obligaţia să organizeze zilele ”Porților deschise” într-una din zilele dinaintea începerii înscrierilor.

Criterii de departajare

  • Criteriile generale, care permit înscrierea în alte școli decât cele de circumscripție dacă mai există locuri libere, sunt următoarele:
  • Copii cu certificat de handicap
  • Copii orfani de ambii părinți
  • Copii orfani de un părinte
  • Copii care au un frate înscris în școala respectivă

Criteriile specifice sunt propuse de școală și aprobate de Inspectoratul Școlar, iar ele pot fi următoarele: locul de muncă al părinților, bunici sau alte rude care locuiesc în apropiere, părinți care au fost elevi ai școlii etc.

Care sunt școlile de circumscripție

Pentru a afla care este școala de care aparțineți, puteți accesa site-ul Inspectoratului Școlar Județean din județul în care locuiți.

Circumscripțiile școlare pentru anul școlar 2019- 2020 se vor afișa cel târziu la începutul lunii martie, însă, orientativ, le puteți studia pe cele de anul anterior pentru că nu vor exista schimbări semnificative.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net