Atenție! Escrocii au invadat pârtiile din România

1._falsi_instructori.jpg

falsi, instructori, schi, partie, lectie, predeal
Pe pârtia Clăbucet, din Predeal, e plin de falși instructori
Captură: Pro tv
Citeste tot despre: 

E vremea sporturilor de iarnă, iar dacă vrei să înveți să schiezi sau să te perfecționezi e bine să deschizi ochii. Pârtiile au fost invadate de falși instructori.

Lecţia de schi sau de snowboard ar putea fi un eşec total dacă nu-ți alegi instructorul potrivit. Nu doar că nu înveți nimic și dai banii degeaba, dar ai putea să te accidentezi grav.

Așa că fii cu băgare de seamă și nu te lăsa pe mâna oricui. Mai nou, se practică ”agățatul” clienților.

De cum intri pe pârtie ești abordat, în special de persoane care par a fi turiști obișnuiți.

Cer mai puțin decât tariful pieței, adică în loc de 100 de lei pe oră, 70 de lei. Astfel că omul se bucură și nu se mai uită că individul nu poartă la gât o legitimație sau că nu este instructor al unei școli de schi autorizate.

2.jpg

instructori, schi, scoli, autorizati
Instructorii școlilor de schi au costumele inscripționate
”Au diverse meserii, dar își iau concediu în perioada asta, și invadează pârtiile. Știu să schieze, dar nu sunt autorizați să învețe pe altcineva, nu au metode, nu știu cum trebuie să se desfășoare o lecție ca la carte. Pe lângă faptul că dai banii degeba, înveți și ceva prost, care poate fi și periculos. Instructorii autorizați fac cursuri de specialitate. În plus, 90% dintre monitorii autorizați au categoria a 4-a, adică pot să predea doar inițierea în schi. Mai grav este că nici nu vor să se perfecționeze și de aici și nemulțumirile clienților. E ca școala de șoferi. Ai categoria A, conduci motociclete, nu și tiruri”, ne-a explicat Nardy Boltașu, coordonatorul școli de schi Gravity, prezentă, în special, pe pârtiile de la Azuga.

Așa că îndreptați-vă spre cei care poartă costume cu însemnele unei școli cunoscute și cereți-le documentul care face dovada că au urmat un curs de formare şi au trecut examenul de atestare în profesie.

Instructorii de schi profesionişti le au întotdeauna la ei, impostorii nu.

”Un monitor de schi autorizat deține o legitimație (card de identitate al monitorului de schi cu nume, prenume, instituția emitentă și categoria obținută), pe lânga diploma de absolvire a cursului, și vă sfătuiesc să o solicitați. În plus, este organizat în școli de schi, poartă același model de costum, are inscripționate pe costum logo uri cu asociația, instituția care l-a format. Meseria se numește “Monitor de schi, snowboard și alte sporturi de alunecare pe zapada” și nu are nicio legatură cu Instructor de schi, Antrenor de schi, Profesor de schi.  Această meserie este strict legată de turism și agreement  și nu de performanță. După fiecare curs de schi, solicitați bonul fiscal”, vă sfătuiește Boltașu.

3._.jpg

schi, instructor, elevi, partie
Nu pot fi formate grupuri mai mari de 6 copii
În ce tabară să-mi dau copilul?

Majoritatea taberelor sunt pur și simplu comerciale și se folosesc tot felul de trucuri ca să țepuiască clientul. Organizatorii aleg să lucreze cu mai mulți copii (un monitor nu poate avea mai mult de 6 elevi, numărul maxim recomandat internațional), folosesc personal necalificat, din șase zile de schi rămân 4, două pierzându-se cu sosirea/plecarea.

De asemenea se folosesc tot felul de trucuri cum ar fi deplasarea la și de la pârtie. Mulți duc copiii pe jos pe o distanță considerabilă, echiparea lor, pauze lungi, mutarea intenționată de la o pârtie la alta, iar toate acestea nu face decât să limiteze programul efectiv.

 

 

 

 

 

Loading...
 
 

503 Service Unavailable

No server is available to handle this request.
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1