Atentate la Bruxelles: bilanț tragic după două explozii pe aeroport

Ultima actualizare:

    Doi teroriști s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Un suspect a rămas în libertate
Doi teroriști s-au detonat pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Un suspect a rămas în libertate

Două explozii puternice au avut loc, în urmă cu puțin timp, pe aeroportul din Bruxelles, Belgia. Aeroportul a fost evacuat în urma deflagrațiilor. Cele 3 explozii, două la aeroport şi una la metrou au făcut, până în acest moment, 32 de morți și 230 de răniți.

UPDATE ORA 20.15 Autorităţile belgiene au stabilit că doi terorişti sinucigaşi au comis atentatele de la Bruxelles, iar alt militant islamist este căutat în mod activ, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Cel mai probabil, doi terorişti-kamikaze sunt implicaţi în atentatele de la Bruxelles; un al treilea suspect este căutat în mod activ", a transmis Parchetul federal belgian, scrie Mediafax.

Referindu-se la mesajul de revendicare atribuit reţelei terorite Stat Islamic, procurorul federal belgian, Frederic van Leeuw, a declarat că "este necesară o verificare formală".

Oficialul belgian a subliniat că este prematur să se facă vreo legătură cu atentatele de la Paris, comise în noiembrie 2015 şi soldate cu 130 de morţi.

UPDATE ORA 19.40 Trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc, marţi, la Bruxelles, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, precizând că dintre aceştia doi se află în spital, iar unul a fost deja externat.

UPDATE ORA 19.00 Autorităţilor au anunţat că se va relua circulaţia în Bruxelles. După atentate, toate staţiile de metrou au fost închise, iar oamenii nu au avut voie să iasă pe străzi. Aeroportul Zaventem rămâne închis și miercuri însă.

UPDATE ORA 17.40 Centrul de criză din Belgia a confirmat decesul a 32 de persoane și rănirea a altor 230.

UPDATE ORA 17.20 Gruparea teroristă Stat Islamic ar fi revendicat atentatele de marţi dimineaţă din capitala Belgiei, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 16.45 Autoritățile belgiene au decretat trei zile de doliu național. De asemenea, presa belgiană a publicat o fotografie cu trei bărbați ce ar fi considerați suspecți de către autorități. Cei doi din stânga s-ar fi aruncat în aer, în timp ce bărbatul din dreapta ar fi în continuare căutat.

Oamenii au fost evacuați din aeroport
Oamenii au fost evacuați din aeroport

UPDATE ORA 16.00 Potrivit celui mai recent bilanț oficial, numărul răniților a ajuns la 198. 106 oameni au fost răniți în explozia de la metrou, iar 92 de oameni în atentatele de la aeroport, conform Digi24.

UPDATE ORA 15.34. Primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a confirmat, într-o conferinţă de presă, că 20 de persoane au murit în explozia produsă la metroul, relatează Reuters. „Circa 20 de oameni au fost ucişi în explozie dintr-o garnitură de metrou din Bruxelles, iar 106 oameni au fost răniţi. 17 persoane sunt rănite grav”, a spus oficialul. Alte 14 persoane au murit pe aeroport, potrivit presei. În total, ar fi 34 de morți și 187 de răniți.

UPDATE ORA 15.08. Campusul Universităţii din Bruxelles (VUB) este în alertă, din cauza unei ameninţări iminente cu bombă, a scris pe Twitter un student, potrivit căruia autorităţile le-au cerut tuturor să intre în clădiri, relatează Reuters.

UPDATE ORA 14.58. Presa belgiană: dispozitivele explozive erau pline de cuie.

UPDATE ORA 14.39. Presa belgiană: 34 de morți și peste 150 de răniți.

UPDATE ORA 14.15. Ambasadorul României la Bruxelles, Ştefan Tinca, a confirmat, la Digi 24, că nu există români printre victimele atentatelor. „Suntem în legătură cu MAE local care ne-a comunicat că nu există români printre victime, morți sau răniți”, a declarat Ambasadorul Român în Regatul Belgiei, Ștefan Alexandru Tinca. El a menționat că telefonia a fost întreruptă în Bruxelles și multe familii ale românilor din Bruxelles au alertat zona consulară că nu pot lua legătura cu rudele. „Au existat familii care nu-i puteau contacta pe români, dar după ce s-au restabilit legăturile telefonice, s-a luat legătura cu ei. Am reușit să luăm legătura cu persoanele ale căror familii nu le puteau contacta”, a declarat Ambasadorul român.  33.000de români locuiesc la Bruxelles și 67.000 în Belgia.

UPDATE ORA 14.12. O puşcă automată Kalaşnikov a fost descoperită de autorităţi în terminalul de plecări unde au avut loc exploziile, relatează RTBF. Acest model de puşcă a fost folosit şi de autorii atacurilor de la Paris, din noiembrie.

UPDATE ORA 14.10. Noul bilanţ al victimelor din urma atentatelor este de 26 de morţi, potrivit ministrului Sănătăţii din Belgia şi Regiei de Transport din această ţară, citate de RTBF, relatează Le Figaro.

UPDATE ORA 13.22. Compania TAROM a anunțat că 81 de pasageri români, care decolaseră din București cu destinația Bruxelles, au aterizat în jurul orei 9.00 la Amsterdam. TAROM le-a pus la dispoziție un autocar pentru a-i transfera la Bruxelles. Din cei 81, doar 29 s-au mai prezentat în aeroport. Dintre aceștia, 28 au spus că vor să se întoarcă în România.

Reprezentanții TAROM au declarat că zborul care ar fi trebuit să decoleze la 16.30 către Bruxelles a fost amânat pentru ora 17.50-18.00 și va ateriza la Amsterdam. Referitor la cursele TAROM de mâine, către Bruxelles, acestea rămân valabile. Astfel, decolarea din București se va face la ora 7.10, iar aterizarea la ora 14.00. În ceea ce privește cursa Ryanair, de la ora 14.50, cu destinația Bruxelles, Aeroportul Charles Le Roi, va decola la ora stabilită.

Aceasta este clădirea în care au avut loc exploziile. Se vede ieșind fum, iar geamurile au fost sparte de suflul deflagrației
Aceasta este clădirea în care au avut loc exploziile. Se vede ieșind fum, iar geamurile au fost sparte de suflul deflagrației

UPDATE ORA 13.17. Reprezentanții Aeroportului „Henri Coandă” din București spun că se decolează și se aterizează în siguranță.

Cele trei explozii au avut loc la stația de metrou Maelbeek, în zona Schuman
Cele trei explozii au avut loc la stația de metrou Maelbeek, în zona Schuman

UPDATE ORA 13.11. Forțele de ordine au împânzit Bruxellesul.

UPDATE ORA 12.48. Cel puţin 15 oameni au murit în exploziile de la metroul din Bruxelles, a anunţat compania de transport STIB, citată de RTBF. Asta înseamnă că bilanțul a ajuns la 28 de morți.

UPDATE ORA 12.36. Încă o explozie s-a produs marţi la Bruxelles, a şaptea în decurs de câteva ore, anunţă agenţia Belga, precizând că ar putea fi vorba de o explozie controlată a unui pachet suspect, potrivit news.ro.

UPDATE ORA 12.35. Autoritățile române mențin nivelul de alertă teroristă cod albastru - precaut - ceea ce înseamnă că informaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist, potrivit site-ului Serviciului Român de Informații.

UPDATE ORA 12.03. Premierul Dacian Cioloş a declarat că, urmare a atentatelor din Bruxelles, a avut o discuţie cu şeful SRI, Eduard Hellvig, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, el precizând că, din informaţiile existente, „în România lucrurile sunt sub control şi nu există riscuri”.

UPDATE ORA 11.58. Premierul Dacian Cioloş a anunţat că a avut discuţii atât cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, cât şi cu ambasadorul Gheorghe Tinca şi s-a asigurat că nu există cetăţeni români între victimele atentatelor din Bruxelles.

UPDATE ORA 11.46. Cel puţin una dintre exploziile de la metrou a avut loc într-un vagon al unei garnituri, relatează VRT, care precizează că în această deflagraţie nu şi-a pierdut viaţa nimeni. În total, însă, cel puţin 10 persoane au murit în celelalte explozii produse în mai multe staţii de metrou.

UPDATE ORA 11.33. Poliția a găsit pe aeroport trei centuri cu explozibil nedetonate. Anterior, surse din serviciile de securitate au anunţat că descoperit mai multe bombe neexplodate pe aeroportul din Bruxelles.

UPDATE ORA 11.31. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că autorităţile locale au decis instaurarea nivelului de alertă gradul 4. Aeroportul Zaventem a fost închis pentru toate decolările şi aterizările programate, iar parte din cursele aflate deja în aer au fost redirecţionate către Amsterdam, inclusiv zborul TAROM - cursa RO 371 (Bucureşti – Bruxelles), care ar fi urmat să aterizeze la ora 09:20 (ora locală) pe Zaventem.

UPDATE ORA 11.21. MAE pune la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi, precum şi rudelor acestora, contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

UPDATE ORA 11.19. Cel puţin 10 persoane au murit în cele patru explozii produse  în mai multe staţii de metrou din Bruxelles, anunţă postul public de televiziune VTM. Asta înseamnă că, în total, au murit 23 de oameni, potrivit bilanțului provizoriu.

UPDATE ORA 11.15. Gare de Midi, locul din care pleacă Eurostar-ul către Londra, a fost evacuată.

UPDATE ORA 11.09. Muzeele din Bruxelles au fost închise, iar Universitatea a fost evacuată, anunţă presa belgiană. De asemenea, autorităţile belgiene au anunţat că tot sistemul de transport public din Bruxelles a fost închis, iar mai multe şcoli au fost evacuate.

Oameni răniți, după exploziile de la metrou
Oameni răniți, după exploziile de la metrou

UPDATE ORA 11.07. Europarlamentarul Claudia Țapardel, aflată la Bruxelles: „Este o stare de panică generată inclusiv de lipsa de informații clare. Se raportează atacuri teroriste inclusiv în mai multe stații de metrou. Compasiunea mea se îndreaptă către toți cei care au fost afectați de atacurile din Bruxelles. Sunt șocată de faptul că în inima Europei se petrec astfel de atrocități împotriva oamenilor nevinovați. În fiecare zi, peste un milion și jumătate de oameni călătoresc din toată lumea la Bruxelles și viceversa. În fiecare dimineață, în jurul acestei ore, se pregătesc de decolare cursele către București. Cu toții suntem afectați. Atacurile din această dimineață sunt îndreptate împotriva umanității și împotriva vieții! Nici o cauză nu poate justifica astfel de gesture”, a adăugat europarlamentarul român.

Europarlamentarul Cristian Preda, pe Facebook: „Absurd: am avut o sesiune de vot în comisia AFET, în timpul căreia am aflat că s-a comis un atentat în preajma clădirii PE. Politică sub teroare”.

UPDATE ORA 11.01. Potrivit Reuters, bilanțul exploziilor a ajuns la 13 morți și 35 de răniți.

UPDATE ORA 10.49. Potrivit postului Sky News, la aeroport, a fost vorba de un atac sinucigaș.

UPDATE ORA 10.40. Autoritățile belgiene au confirmat faptul că este vorba despre atentate teroriste.

UPDATE. ORA 10.29. Alte patru explozii au avut loc, în urmă cu puțin timp, la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, în apropierea instituțiilor europene.

Aceasta este zona Schuman, din inima capitalei europene, unde s-au produs cele trei explozii
Aceasta este zona Schuman, din inima capitalei europene, unde s-au produs cele trei explozii

Pasagerii dau coborât din trenuri și au mers pe liniile de metrou
Pasagerii dau coborât din trenuri și au mers pe liniile de metrou

Stațiile de metrou au fost închise, după ce patru explozii au avut loc în patru dintre acestea
Stațiile de metrou au fost închise, după ce patru explozii au avut loc în patru dintre acestea

În Aeroportul „Henri Coandă”, forțele de ordine sunt cu ochii în patru
În Aeroportul „Henri Coandă”, forțele de ordine sunt cu ochii în patru

UPDATE. Martorii spun că, înainte de explozii, s-au tras focuri de armă și s-au strigat cuvinte în limba arabă.

UPDATE. Fiica lui Mircea Rednic se afla pe aeroport în momentul exploziilor. „Vorbeam cu ea la telefon când s-au auzit două bubuituri, apoi țipete. I-a scos pe toți pe piste. Mi-a spus că era sânge peste tot”, a declarat Mircea Rednic, la Digi24.

Imagini dramatice cu aeroportul Zaventem

„Au fost două bombe în aeroport. Eram la check-in ca să-mi înregistrez bagajul. Am auzit o bubuitură foarte puternică. Am simțit un vânt și gaz. Apoi, s-a auzit a doua bubuitură. Exploziile au fost la terminalul Plecări. M-a luat un domn și m-a băgat în biroul lui. Am stat vreo 15 minute aici, timp în care s-au auzit focuri de armă Lumea era pe jos, era praf. Am văzut răniți pe jos. Poate că erau și morți, nu știu dacă mai erau în viață. Acum, suntem pe pistă. Ne-au strâns aici. Nu ne-au spus nimic deocamdată. Pompierii și ambulanțele sunt aici. O bombă cred că a fost lângă un restaurant, care a luat foc, alta lângă o farmacie”, a declarat Luana, fiica lui Rednic. Aceasta a mai spus că nu mai pleacă cu avionul spre casă. „L-am sunat pe tata să vină să mă ia cu mașina”.

Pasagerii care ar fi trebuit să decoleze spre Bruxelles la ora 16.30 se află deja în aeroport
Pasagerii care ar fi trebuit să decoleze spre Bruxelles la ora 16.30 se află deja în aeroport


    Aceasta este clădirea în care au avut loc exploziile. Se vede ieșind fum, iar geamurile au fost sparte de suflul deflagrației
Aceasta este clădirea în care au avut loc exploziile. Se vede ieșind fum, iar geamurile au fost sparte de suflul deflagrației

Potrivit presei belgiene, exploziile ar fi avut loc lângă ghișeele American Airlines.Belgia este în alertă sporită pentru a dejuca eventuale atacuri de răzbunare, după capturarea teroristului Salah Abdeslam, acuzat pentru atentatele din luna noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi, printre care doi români.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net