Astra Asigurări, plasată sub administrare specială. Patronul Dan Adamescu: E o lovitură de tip mafiot

Ultima actualizare:

    Dan Adamescu, acţionarul majoritar Astra Asigurări (Foto: Forbes)
Dan Adamescu, acţionarul majoritar Astra Asigurări (Foto: Forbes)

Cutremur în domeniul asigurărilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

Pe parcursul acestui proces, companiei îi va fi interzis să efectueze investiţii în valori mobiliare si imobiliare, cu excepţia plasamentelor în depozite bancare şi titluri de stat/certificate de trezorerie.

Acţionarul majoritar al companiei, Dan Adamescu, şi-a exprimat poziţia într-o conferinţă de presă.

"Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Astra este mândria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a spus omul de afaceri.

Potrivit lui Adamescu, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate.

"Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi", a spus Adamescu.

El a afirmat că tranzacţia în urma căreia Astra a preluat operaţiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial în acest domeniu, va conduce la îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate ai asigurătorului român.

"La finele anului trecut, Astra a cumparat subsidiara AXA din România. Axa a invitat la discuţii pe Astra, VIG si Aegon. Noi am cumparat-o. Am primit felicitări din toate părţile, şi din afara ţării, inclusiv de la concurenţă. Am cumpărat AXA România cu un euro şi primeam 35 milioane euro infuzie de capital. În urma tranzacţiei, aşa cum am anunţat, indicatorii financiari privind solvabilitatea şi lichiditatea urmau să se dubleze. ASF a tergiversat aprobarea tranzacţiei, ei nu acceptă preluarea AXA România de către Astra, care ar fi însemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra", a spus omul de afaceri.

El a adăugat că a preluat Astra Asigurări în 2002, când societatea era cea mai bogată firmă de asigurări, cu lichidităţi de 38 milioane de euro.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net