Astăzi este Ziua Naţională fără Tutun. Din cauza fumatului, anual mor 6 milioane de oameni

Ultima actualizare:

    Ziua Națională fără Tutun este în a treia zi de joi din luna noiembrie
Ziua Națională fără Tutun este în a treia zi de joi din luna noiembrie

Fumatul ucide anual circa 6 milioane de oameni de pe întreaga planetă. Dintre aceștia, 600.000 nu sunt fumători, ci sunt expuşi fumatului pasiv. De aceea, în fiecare an, în a treia zi de joi din luna noiembrie, este Ziua Naţională fără Tutun.

Sunteți invitați să reduceți sau chiar să renunțați la țigări. Agenţia Naţională Antidrog (ANA), foloseşte Ziua Națională fără Tutun pentru a derula activităţi de informare, sensibilizare şi conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, cu privire la riscurile consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

5 milioane de fumători în România

  • Conform rezultatelor studiilor în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
  • La nivel global, consumul de tutun ucide anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina direct sau indirect mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% dintre acestea vor fi înregistrate în ţările slab dezvoltate.
  • Prevalenţa fumătorilor în România este de 27% (un procent peste media UE).
  • Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat.
  • Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 este peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă: consumul de tutun de-a lungul vieţii – 51,7% față de 45,6% la nivel european, consumul de tutun în ultimele 30 zile – 30,1% față de 21,4% şi consumul de tutun zilnic în ultimele 30 zile – 19,7% față de 12,4%. Totodată, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor, comparativ cu cele înregistrate în rândul fetelor, însă pentru ambele sexe, adolescenţii din România se situează peste valorile medii europene.
  • Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net