Asta-i cultură de masă: stau cu Mona Lisa-n casă!

Ultima actualizare:

    Mona Lisa, înconjurată de îngeri - o lucrare elaboratăFoto: Arhivă personală Vasile Marina
Mona Lisa, înconjurată de îngeri - o lucrare elaboratăFoto: Arhivă personală Vasile Marina

Arta e la loc de cinste în casele oamenilor din localităţile din Certeze şi Negreşti Oaş! Napoleon şi Mona Lisa – iată numai câteva dintre picturile care înnobilează pereţii multor locuinţe din nordul ţării. Localnicii solicită aceste lucrări pentru a rămâne în legătură cu Franţa, acolo unde cei mai mulţi dintre ei au plecat să-şi facă un rost.

Gusturile nu se discută, le-ar putea răspunde oamenii din Certeze şi Negreşti Oaş cârcotaşilor! Gospodarii din cele două localităţi faimoase ale judeţului Satu Mare nu ezită să-şi picteze pereţii locuinţelor cu chipul lor, al copilului sau să reproducă lucrări faimoase ale lui Leonardo Da Vinci.

Moda picturilor extravagante a prins foarte bine în Ţara Oaşului, zonă cu case impunătoare, ridicate de sătmărenii plecați la muncă în străinătate, scrie adevarul.ro. Comuna Certeze, în special, e vestită pentru numărul mare de locuitori care trudesc în Franţa pentru o pâine albă. După casele impresionante, cu statuete, cu porţi înalte şi palmieri pe balcoane, pictura pe pereţii interiori a devenit ultima fiţă.

Un client a cerut să fie pictat călare
Un client a cerut să fie pictat călare

Cele mai solicitate lucrări sunt Mona Lisa, Napoleon sau grupuri de lei relaxându-se în savană. Nu în ultimul rând, oşenii le solicită pictorilor să reproducă pe pereţi chipurile celor dragi, pentru a le alina gospodarilor dorul de rudele plecate în străinătate.

Scene din viaţa oamenilor

Lei care se relaxează pe peretele unei locuinţe
Lei care se relaxează pe peretele unei locuinţe

Vasile Marina (23 de ani) este unul dintre pictorii solicitaţi să le decoreze oşenilor casele. Absolvent al Şcolii de Arte din Satu Mare, Marina a debutat cu tablouri pictate pe pânză. Domeniul cu care a avut cel mai mare succes a fost însă pictura pe suprafeţe mari. Artistul nu-și amintește câtor pereţi le-a dat viaţă cu lucrările sale, dar ţine minte că a pictat-o pe Mona Lisa pe doi metri pătraţi, flancată de cete de îngeri. Nici cu Napoleon nu se plânge, fiind încântat de cât de bine i-a ieșit fostul împărat. Tot în categoria picturilor speciale intră și familia de lei care tronează pe peretele unui living din Certeze.

Unii dintre clienții lui Vasile a avut o cerinţă specială: să apară călare pe cal în timp ce mergea la pădure. Scenele din viața oamenilor, în special copilăria, sunt printre cele mai solicitante teme.

A refuzat să picteze o soacră la spânzurătoare

Una dintre cele mai complexe solicitări a venit de la un localnic pretenţios. „Omul vrea pe tavan şi pe pereţi, cam 59 de metri pătraţi, interiorul Bazilicii Sfântul Petru din Vatican. A fost acolo și i-a plăcut mult, aşa că vrea să aibă picturile în casă”, povestește Marina. Artistul l-a refuzat deja pe un sătmărean care cerea să-i înfăţişeze soacra la spânzurătoare și să picteze alături câţiva draci.

Click! spune

Oşenii nu se uită la bani când vine vorba să se laude cu ceva nou, aşa că plătesc și câte 2000 de euro pentru o pictură pe perete. Prețurile diferă în funcție de dimensiunea peretelui și de complexitatea picturii.

Citeşte articolul complet şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net