Asigurarea locuinței. Doar unu din cinci români are poliță pentru casă

Ultima actualizare:

    În caz de calamități, cei care nu și-au asigurat casele nu primesc despăgubiri
În caz de calamități, cei care nu și-au asigurat casele nu primesc despăgubiri

Doamne ferește să vină un cutremur mare peste noi! Mulți români ar rămâne pe drumuri, cu casele prăbușite. Și asta pentru că majoritatea apartamentelor se află în blocuri vechi, dar și neasigurate.

Asigurarea de locuință este obligatorie în România din 2010 și acoperă paguba în caz de dezastre naturale. Vorbim despre  cutremur, inundaţii şi alunecări de teren.

Cât costă asigurarea obligatorie

Ea costă 10 euro pe an pentru construcțiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic și 20 de euro pentru cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

În funcție de cât plătești, asigurarea va fi între 10.000 și 20.000 de euro. Până la urmă, polița anuală nu costă mult, dar cu toate astea românii refuză să o încheie.

Un studiu recent arată că doar 1 din 5 români are asigurată locuința. În cifre înseamnă mai puțin de 1,7 milioane de case, adică 20%  din locuinţele din România.

Ce se întâmplă dacă nu-ți asiguri locuința

Potrivit legii, persoanele care nu sunt asigurate nu beneficiază de despăgubiri de la stat în cazul în care rămân fără adăpost din cauza unor dezastre naturale.

Și să nu uităm că țara noastră este extrem de vulnerabilă la capitolul indundații și cutremure. An de an, în zona Moldovei și a Banatului puhoaiele înghit casele oamenilor.

În plus, multe orașe sunt expuse în cazul unui cutremur major. Pe lista neagră sunt Bucureşti, Focşani, Buză, Ploieşti, Târgovişte, Craiova, Giurgiu, Zimnicea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Iaşi Vaslui și Bârlad.

Doar pe lista Primăriei Capitalei există 681 de clădiri cu bulină roşie, dintre care 190 prezintă pericol public. Cele mai vulnerabile la un cutremur sunt clădirile înalte, de 5-6 etaje, construite înainte de 1940.

Ce riscă persoanele care nu și-au asigurat locuința

Primăriile îi pot amenda pe cei care nu își fac asigurarea obligatorie pentru casă până la 15 ianuarie. Sancțiunile contravenționale sunt 100 de lei şi 500 de lei. Mult mai mari decât costul unei polițe pentru calamități.

Nu sunt obligați totuși să încheie așa ceva, proprietarii care au cumpărat deja o asigurare facultativă ce acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure şi alunecări de teren.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net