Aşa scapi de amenda pentru rovinietă

Citeste tot despre: 

Sute de şoferi pică an de an în plasa camerelor de supraveghere pentru rovinietă şi se trezesc acasă cu amendă. Un proces verbal nesemnat de dv. sau fără semnătura olografă a agentului sunt motive temeinice pentru care instanţa anulează, în general, plata contravenţiilor.

Peste 17.000 de procese verbale anulate

În jur de 450.000 de şoferi au fost prinşi anul acesta că au circulat fără rovinietă. O parte dintre aceştia a contestat amenda în instanţă, astfel că, potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), 17.387 de procese verbale au fost anulate în totalitate de judecători, iar în cazul altor 2.129 amenda a fost transformată în avertisment. Şi tariful de despăgubire în valoare de 28 de euro, pe care şoferii amendaţi erau obligaţi să-l plătească, până 2012, a fost anulat pentru 2.747 de persoane. 

Motivele invocate în instanţă

Reprezentanţii CNADNR au declarat pentru Click! că motivele invocate de şoferi şi acceptate în instanţă au fost:  

- Necomunicarea proceselor verbale în termenul legal prevăzut de Ordonanţa de Guvern nr. 15/2002, actualizată (în termen de şase luni de la comiterea faptei);

- Semnătura electronică.

- Înstrăinarea autovehiculelor prin contract vânzare/cumpărare/contract de leasing;

Proces verbal cu semnătura agentului

Instanţa de judecată a ajuns la concluzia că procesul-verbal trimis prin poştă contravenienţilor nu cuprinde semnătura olografă a agentului constatator, ci doar semnătura electronică. Astfel că, în multe cazuri, asta a dat câştig de cauză şoferilor. CNADNR recunoaşte că angajaţii nu semnează foile personal.„Procesele verbale de constatare a contravenţiei se semnează electronic de către agentul constatator care a întocmit respectivul proces verbal de constatare a contravenţiei, utilizând un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de calificare”, ne-au spus reprezentanţii instituţiei. Motivul nu este suficient şi pentru magistraţi, care au stabilit, în câteva rânduri, că ”procesul-verbal de contravenţie, având natura juridică a unui act administrativ, deci de drept public, este considerat un act autentic, iar nu un înscris sub semnătură privată, fiind emis de un agent constatator în exercitarea atribuţiilor sale. Absenţa semnăturii (cea olografă lipsind, iar cea electronică existând, dar nefiind aplicabilă în astfel de cazuri) face ca procesul verbal de contravenţie să fie nul, conform prevederilor OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor”.

Absenţa omologării camerelor

Judecătorii confruntaţi cu astfel de cazuri au mai adus un argument împotriva valabilităţii amenzilor pentru neplata rovinietei. Acesta e legat de absenţa omologării sistemului de verificare a rovinietei. CNADNR se apără şi spune într-o notă trimisă redacţiei noastre că Biroul Român de Metrologie Legală i-a comunicat, prin adresa cu nr. 6633/21.06.2010, că “sistemul de recunoaştere automată a numărului de înmatriculare, precum şi dispozitivele GPS care certifică poziţia sau cele care certifică data, ora şi minutul în care a fost făcută fotografia nu se supun controlului metrologic legal”. 

Cât te costă să conteşti procesul verbal

Potrivit prevederilor legale, orice proces-verbal de constatare a contravenţiei poate fi contestat în instanţă, în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicarii acestuia. În plus, taxa judiciară de timbru te costă 20 de lei şi se plăteşte la primării sau la CEC.

Amenda ajunge la 4.500 de lei 

Amenda aplicată pentru lipsa rovinietei variază între 250 şi 4.500 de lei, în funcţie de tipul autovehiculului şi gravitatea infracţiunii. Pentru autoturisme este de minimum 250 de lei şi de maximum 500 de lei. Şoferii nu pot fi amendaţi decât o dată pe lună pentru această faptă. Cea mai ieftină rovinietă pentru un autoturism costă 3 euro şi este valabilă o săptămână, iar cea mai scumpă - 28 de euro şi este valabilă un an. Se plăteşte la benzinăriile Petrom, OMV, MOL, la Poştă sau la Clubul Auto Român. 

loading...
Loading...

Citește și

  • Rovinietă va fi de toate tipurile, mai rămâne doar ca românii să o şi cumpere. Taxa de drum, care se vinde, în prezent, doar pentru 7 zile, 30 de zile şi 12 luni, va fi disponibilă şi în varianta de 10, respectiv 90 de  zile. Totul este încă în formă de proiect.

  • Ţi-ai vândut maşina sau ţi-ai schimbat numerele de înmatriculare şi te macină gândul că trebuie să scoţi alţi bani din buzunar ca să-şi plăteşti rovinieta? Ei bine, lucrurile nu stau deloc aşa. Click! îţi spune ce trebuie să faci ca să o păstrezi.