Aşa îţi închiriezi locuinţa rapid şi la un preţ bun

Ultima actualizare:

    Foto: 123rf
Foto: 123rf

Ai o locuinţă şi vrei s-o închiriezi? Toamna este momentul ideal, pentru că studenţii încep facultatea, iar cei din provincie sunt în căutarea unei cazări. Chiar dacă cererea e mare, asta nu înseamnă că doritorii vor accepta orice ofertă. Cristian Memetiş, specialist în imobiliare, ne spune ce trebuie să facem pentru a închiria la un preţ bun.

  • Vezi care este preţul pieţei. Atunci când vrei să închiriezi o locuinţă, trebuie să cunoşti care e preţul pieţei. Caută informaţii pe internet, în anunţurile publicate de alte persoane sau interesează-te la o agenţie imobiliară. Va trebui să ţii cont de preţul zonei, de numărul de camere al apartamentului, de etajul la care se află, dar şi de utilităţile şi amenajările care există. Află că locuinţele situate la ultimul etaj sunt mai ieftine. Cu cât locuinţa se află mai sus, cu atât preţul chiriei va fi mai mic. 
  • Caută chiriaşi printre prieteni şi cunoştinţe. După ce ai stabilit preţul corect, poţi începe să dai sfoară-n ţară şi să cauţi doritori printre prieteni, rude, colegi de serviciu sau alte cunoştinţe. Ideal ar fi să închirieze o persoană apropiată, în care ai încredere. Sau, măcar o persoană care îţi este recomandată. Pe de altă parte, există şi un risc pe care ar trebui să ţi-l asumi. Dacă persoana respectivă nu-şi va plăti la timp întreţinerea, facturile la utilităţi sau chiria,  atunci rişti să rupi prietenia cu ea. Se ştie că, de multe ori, banii strică până şi cele mai puternice prietenii.
  • Mergi la agenţie. Recomandat este să apelezi la serviciile unei agenţii imobiliare. Chiar dacă mulţi proprietari se gândesc la faptul că vor trebui să plătească un comision (jumătate din preţul chiriei) află că un agent imobiliar îţi va prezenta mult mai multă siguranţă şi îţi va aduce clienţi verificaţi înainte. Agentul imobiliar va vorbi cu aceştia şi îşi va da seama, din experienţă, dacă sunt persoane de încredere sau nu. Bine, riscul de a se înşela există, nimeni nu ştie, până la urmă, dacă persoana care vrea să închirieze este de bună credinţă sau nu. Însă, prin agenţie, clienţii se triază. Important este, atât pentru tine, cât şi pentru agent, ca persoana doritoare să-şi poată susţine financiar comisionul, chiria şi garanţia pe care le ceri, dar şi cheltuielile viitoare: întreţinere, facturi la utilităţi etc. Deci, cei care par neserioşi nu-ţi vor fi prezentaţi. 
  • Stabileşte un program strict pentru vizionări. Dacă ştii că în cursul săptămânii nu poţi primi vizitatori pentru că eşti la serviciu, atunci stabileşte din start vizionările în weekend. Sau, poate eşti liber dimineaţa  şi  seara. Fă în aşa fel încât să nu încurci pe nimeni. Dacă nu eşti sigur că vei ajunge acasă în timp ultil, mai bine amână vizita pentru o altă zi sau o altă oră.  Sau, dacă ceva neprevăzut a intervenit, anunţă din timp. Acest lucru va spune despre tine că eşti o persoană serioasă.  Şi asta caută orice chiriaş: un proprietar serios şi de încredere.
  • Nu ascunde eventuale defecte ale locuinţei. Foarte mulţi proprietari ascund anumite defecţiuni ale locuinţei, iar apoi se trezesc cu chiriaşi nemulţumiţi care nu ştiu cum să plece mai repede. Dacă vrei să închiriezi locuinţa pe termen îndelungat, fii corect şi nu minţi pe nimeni. Prezintă defecţiunile, dacă există, iar, în acest fel, chiriaşul va şti exact pe ce anume dă banii. El îşi va asuma sau nu condiţiile oferite. Pentru multe persoane mai importantă este sinceritatea proprietarului decât faptul că peretele din baie prezintă o mică pată de umezeală. Nu are nici un rost să ascunzi anumite aspecte pentru că în acest fel nu vei închiria niciodată pe termen îndelungat. Practic, îţi cam furi căciula singur. 
  • Ce este garanţia? Garanţia reprezintă o anumită sumă de bani, stabilită de proprietar, pe care chiriaşul o va achita odată cu plata primei luni de chirie. Această sumă va acoperi cheltuielile cu facturile la utilităţi, întreţinere şi eventualele stricăciuni pe care le vei repara după ce locuinţa va fi din nou goală. Să presupunem că o persoană a închiriat un apartament în luna august şi pleacă în ultima lună a anului. Începând cu luna ianuarie sau februarie, tu va trebui să plăteşti întreţinerea pentru luna decembrie. Dar cu ce bani? Cu banii din garanţie. La fel se va întâmpla şi cu facurile la lumină, gaze, apă, cablu etc. Există şi varianta ca persoana care a închiriat să achite aceste datorii, moment în care tu trebuie să-i restui banii de garanţie. Numai că aceste situaţii sunt foarte rare.
  • Ce faci după ce ai închiriat? Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunţi administraţia de proprietari cu privire la faptul că în apartamentul tău va sta o anumită persoană. Chiriaşul va trebuie să fie trecut, de luna viitoare, la întreţinere. Apoi, trebuie să notezi indexul la lumină, gaze (dacă ai contor de gaze), apometre şi repartitoare. Asta, pentru a nu exista, pe viitor, discuţii cu privire la sumele de bani ce vor veni pe facturi. 

Cum pregăteşti apartamentul pentru vizionare 

  • Apartamentul trebuie să fie proaspăt văruit. 
  • Obiectele sanitare trebuie să fie în stare perfectă de funcţionare. 
  • Un chiriaş va avea nevoie de un pat dublu sau o canapea extensibilă în stare bună de funcţionare, de o masă cu scaune, frigider, aragaz, maşină de spălat şi un cuier pe hol. Unii nu vor televizor, deci poţi cumpăra unul doar la cerere. Spaţiul de depozitare e important. Oamenii au nevoie de dulapuri şi rafturi pentru haine. Acestea sunt obiectele de mobilier esenţiale, fără de care nu vei avea succes cu închirierea.
  • Cumpără un făraş nou, o mătură, o căldare cu mop. Ideal ar fi să cumperi şi un aspirator.
  • Înainte de a primi vizitatori, fă curăţenie în apartament. Aruncă obiectele inutile, de decor, care încarcă locuinţa. Nimeni nu are nevoie de bibelouri sau alte jucării atârnate pe pereţi sau pe rafturi. 
image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net