Aşa a fost în baruri în prima noapte fără ţigări

fumat-1.jpg

Sofia Ştefan (37 de ani) şi Iulian Amza (37 de ani) au ieşit din Bordello Bar pentru a-şi fuma ţigările sub cerul înstelat
Foto: Mihai Caliu

Cel mai frecventat loc din Capitală pentru petrecerea timpului liber, Centrul Vechi, a avut un alt aer noaptea trecută. Unul mai poluat, de la miile de ţigări arse la intrarea în localuri. Iată care a fost atmosfera în cluburile din centru în noaptea în care fumatul a fost intezis în spaţiile închise!

N-am înţeles niciodată de ce merg femeile câte două la toaletă, dar azi noapte nu mi-a fost greu să intuiesc de ce merg bărbaţii câte 30 afară. În HalfTime Pub, unul dintre cele mai frecventate localuri din Centrul Vechi de microbişti, greu puteai vedea o femeie la orele 22.00-23.00.

Pub-ul era, însă, plin-ochi de împătimiţi ai fotbalului, căci era o seară specială pentru Bayern München, echipă care îşi juca viitorul în actuala ediţie a Champions League. Stresaţi peste măsură că favoriţii lor erau conduşi pe tabelă, dar şi că nu mai fumaseră de peste 30 de minute, băieţii îşi rodeau unghiile ca înaintea unui examen. Ceea ce s-a întâmplat la pauza meciului, greu poate fi descris în cuvinte. 

fumat-brumar.jpg

În HalfTime nu se mai fuma de marţi seara. Administratorii au lipit afişe încă de la intrare
Foto: Mihai Caliu

În faţă la Bordello am dat peste doi oameni faini. Trăgeau cu nesaţ din ţigarete cu filtru alb şi se sorbeau din priviri. Ea, fumătoare convinsă, dar susţinătoare a legii care îi protejează pe cei care n-au acest viciu. El, tot fumător, dar deranjat că trebuie să-şi părăsească locul confortabil din club pentru un obicei nesănătos, dar care strânge oamenii împreună. „Sunt fumător, dar nu mă deranjează să ies afară la ţigară. E un bun prilej de socializare, poţi să cunoşti oameni noi, pe care altfel nu i-ai fi abordat dacă stăteai la masă”, ne-a spus Sofia Ştefan. În acest local am depistat primii ilegalişti: un client şi DJ-ul fumau pe rupte, deşi era trecut de ora 00.00.

Berăria Oktoberfest de pe Şelari n-a mirosit niciodată mai bine ca miercuri seară. Când am ajuns eu în local nu fuma nimeni. Dubios pentru o berărie unde altădată abia respirai din cauza fumului de tutun. Puteai afuma scrumbia aici fără probleme. Administratorii localului au rechiziţionat scrumierele şi au lipit afişe antifumat încă de marţi seară, cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a legii. Adio, fumat! 

Click! spune

Fumatul nu mai e permis în nici un spaţiu public închis, în spaţiile închise de la locul de muncă (inclusiv holuri, lifturi), în mijloacele de transport în comun, în maşini de serviciu, taxiuri, la locurile de joacă pentru copii. Unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private, intră şi ele în această categorie. Amenzile ajung la 100-500 de lei, pentru persoane fizice, şi cresc la 5.000 -15.000 de lei, în cazul firmelor.

Timişoara. Nefumătorii ocolesc barurile

timisoara-inainte.jpg

Localul timişoarean, înainte şi după aprobarea legii antifumat

Legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise şi care a intrat în vigoare de ieri face primele victime. Sorin Stanca, patronul localului “Rabbit Club” din Timişoara, se uită lung la mesele goale, care odinioară erau pline de cafele, beri şi clienţi fericiţi.

“Ne-am pregătit din greu pentru această zi istorică. Am aruncat scrumierele, am aerisit, am cumpărat şi flori şi le-am pus pe mese pentru a-i primi cu drag pe nefumătorii care nu puteau să vină la noi până acum din cauza fumului. Voiam să-i cunosc pe aceşti oameni minunaţi, care au militat pentru această lege. Au trecut deja trei ore şi nu a venit nici unul. Nefumătorule, dacă totuşi vii şi cafeneaua e goală, nu intra în panică. Ne găseşti în spatele cafenelei, stăm afară în frig şi fumăm. Acum te simţi respectat, nu-i aşa?”, a scris Sorin Stanca pe Facebook.

Zonia.ro

Loading...

Citește și

  • andreea berecleanu legea antifumat

    Știrista de la Antena 1 este una dintre vedetele care susțin Legea Antifumat. Andreea Bereclean (40 de ani) s-a declarat deranjată de fumul din ocaluri unde existau până acum spații destinate fumătorilor și crede că tutunul reprezintă un real pericol pentru sănătate. Ea are prieteni care fumători, dar și un tată care încă nu a scăpat de acest viciu, iar ea, la rândul ei, s-a lăsat de țigări pentru a le da un exemplu copiilor.

  • Mai sunt doar două zile până când va începe ”prigoana” fumătorilor. Deşi marea majoritate a românilor au primit cu bucurie vestea că nu se va mai putea fuma în locurile publice, sunt şi unii care încearcă să mai modifice câte ceva, pe ultima sută de metri.

  • fumat sfaturi psiholog renuntare bursuc

    Crezi că nu vei reuşi niciodată să te laşi de fumat şi nici nu te interesează să încerci. Sau poate ai încercat, dar fără succes. Nu te da bătut! Iată câteva sfaturi geniale la care nu te-ai fi gândit, date de Bogdana Bursuc, psiholog şi psihoterapeut specializat pe problemele dependenţei de fumat.

  • Îţi este atât de teamă că vei lua în greutate dacă te laşi de fumat, încât faci din asta un motiv pentru a amâna această decizie? Citeşte în revista „Click! pentru femei“ cum poţi să renunţi la acest viciu fără urmări nedorite asupra siluetei!

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1