Aşa arată noua aritmetică parlamentară. Câți parlamentari are fiecare partid după repartizarea mandatelor

Ultima actualizare:

Rezultatele finale, după numărarea voturilor, configurează structura parlamentară. PMP şi Pro România rămân pe dinafară, ceea ce avantajează partidele mari, care-şi consolidează forţele. PSD va deţine 157 de mandate, în timp ce PNL va aduna 134. Prin alianţa cu USR - PLUS şi UDMR, liberalii vor reuşi să strângă majoritatea parlamentară, cu 11 mandate peste numărul minim necesar.

După repartizarea mandatelor, din totalul de 329 de aleşi pentru Camera Deputaţilor, PSD are 110 parlamentari, în timp ce PNL, principala forţă a viitoarei guvernări, strânge 93 de deputaţi. USR-PLUS obţine 55 de deputaţi, în timp ce surpriza acestor alegeri, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), dă 33 de aleşi în Cameră.

21 de deputaţi are UDMR, în timp ce minorităţile adună tot 17 aleşi. Potrivit calculelor, majoritatea PNL – USR – PLUS - UDMR de la Cameră ar avea 169 de deputaţi, cu patru peste numărul necesar pentru trecerea legilor organice.  

La Senat, numărul cel mai mare de parlamentari îl are tot PSD, prin cei 47 de aleşi ai săi. PNL numără în noua legislatură 41 de senatori, în timp ce USR - PLUS se bazează pe susţinerea a 25 de senatori. Alături de cei 9 senatori ai UDMR, coaliţia care se conturează la guvernare ar avea 75 de locuri din cele 136 de mandate. 14 senatori deţine şi AUR. În total, în cele două foruri ale Parlamentului, PSD, USR-PLUS şi UDMR s-ar baza pe 244 de voturi, însă şi pe susţinerea, încă neanunţată, a minorităţilor naţionale. Surse liberale susţin că nu vor fi probleme în asigurarea sprijinului venit şi din partea acestui grup, care de fiecare dată a mers alături de cei aflaţi la putere.  

Click! spune

Majoritatea care se conturează e mult mai fragilă faţă de cea din 2016, când, împreună cu sprijinul venit de la deputaţii minorităţilor, PSD şi ALDE contau pe 267 de parlamentari. Majoritatea de atunci a fost folosită inclusiv pentru dărâmarea propriului guvern, adică a Cabinetului Grindeanu (căzut în dizgraţia lui Liviu Dragnea), la 21 iunie 2017. 

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net